Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Sekretessavtalet bakom Zlatan-boken

Publicerad: 10 november 2011, 08:19
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:51

Svenska tidningar tvingades skriva på ett kontrakt från Albert Bonniers förlag för att få förhandsläsa pr-bomben "Jag är Zlatan Ibrahimovic". Avtalet får nu hård kritik.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetExpressenZlatan IbrahimovicAftonbladet

Zlatans självbiografi är en rejäl pr-bomb. Enligt en uträkning som analysföretaget Mediapilot gjort på uppdrag av Dagens Media har boken än så länge genererat ett pr-värde på över 22 miljoner kronor.

I dag skriver Expressen om hur förlaget Albert Bonnier skickade ut ett sekretessavtal i samband med lanseringen.

Enligt avtalet skulle de tidningar som skrivit på avtalet tvingas betala 500 000 kronor i vite för varje publicering före onsdagen den 9 november. Expressens tillförordnade sportchef Daniel Berglund är mycket kritisk.

– Det här är inte okej. En absurd situation, säger han till den egna tidningen.

Enligt honom backade förlaget i samband med att Expressen erbjöd ett muntligt löfte om att inte publicera något så länge ingen annan tidning gjorde det.

Per Hultengård, chefsjurist på Tidningsutgivarnas avdelning för juridik och etik är kritisk. Han säger att sekretessavtalet innehåller krav som en stat eller myndighet aldrig skulle kunna ställa på media.

– Expressen gjorde rätt som inte skrev på, säger han till Expressen.

Han menar också att vitesbeloppet på 500 000 kronor är orimligt högt.

En av de som arbetat med lanseringen av boken är Anna-Karin Korpi på Albert Bonniers pressavdelning.

– Vid en sådan här boklansering måste vi göra allt för att innehållet inte läcks. En del böcker kan innehålla avslöjanden som kan vara skadliga om de kommer ut innan publiceringen, säger hon till Expressen.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.