måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SD-toppens attack mot NSD:s chefredaktör: "Hyena"

Publicerad: 15 september 2014, 10:23

Sverigedemokraternas nye riksdagsledamot Jeff Ahl kallar NSD:s chefredaktör för "hyena" och SR för "SovjetRadio".

Ämnen i artikeln:

EkotSverigedemokraternaNorrländska SocialdemokratenDagspress

SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


Sverigedemokraterna gjorde ett mycket starkt val i Norrbotten, där de historiskt sett haft svårt att få fäste. Enligt den preliminära röstfördelningen för Norrbottens läns riksdagsvalkrets går partiet från 3,8 procent 2010 till 11,0 procent.

Partiets starke man i länet är den inflyttade stockholmaren Jeff Ahl, som av allt att döma kniper en riksdagsplats för SD.

Enligt honom har lokaltidningen Norrländska Socialdemokraten (NSD) bedrivit kampanjjournalistik mot partiet.

Under SD:s valvaka igår på Scandic hotell i Luleå kördes NSD:s reportageteam bort av väktare när de ville ställa frågor, enligt chefredaktör Kalle Sandhammar.

Enligt honom grundar sig SD:s kritik mot tidningen i en publiceringen om att Sverigedemokraternas toppnamn i Luleå, Carita Elfving, anmält sig till en antimuslimsk demonstration i Malmö i mars förra året.

– Jag tycker att det är märkligt att Jeff Ahl inte klarar av en journalistisk granskning. Om en toppolitiker i Norrbotten ertappats med att gilla nazistinitiativ på Facebook, och nu senast en antimuslimsk demonstration bara ett och ett halvt år före valet så tycker jag att det är relevant för tidningen att ställa frågor om, säger Kalle Sandhammar till den egna tidningen.

Efter händelsen på valvakan på Scandic hotell igår var Sandhammar i kontakt med Jeff Ahl, som då ska ha sagt följande till chefredaktören:

"Är det roligt att vara en hyena i mina fotspår?"

Någa timmar senare, sent i går kväll, skickade SD i Norrbotten ut ett pressmeddelande där de bland annat anklagade NSD för att konsekvent förvägra partiet att komma till tals i debattinlägg och repliker. Något Sandhammar tillbakavisar.

– Det är en löjlig anklagelse och stämmer inte. NSD:s roll är att uppmuntra debatt och inte att hindra den. Senast i fredags bad vi Jeff Ahl att skriva ett debattinlägg ifall han har synpunkter på vår journalistik. Jag tycker att det är märkligt att en av valets få vinnare ägnar valnatten åt att sura.

Jeff Ahl bekräftar händelseerna kring valvakan för Dagens Media, och förklarar det med att chefredaktören gick över gränsen under deras möte.

– De frågade om jag vill kommentera en sak. Jag sa nej, han förföljde mig, jag fortsatte säga nej. Till slut så sa kallade jag honom hyena. Det är ett kraftutryck, men han gjorde intrång på min personliga sfär.

Var han hotfull?

– Nej, han var inte hotfull, men påträngande. Det är typiskt för den typen av journalist. Ett nej är ett nej, anser jag.

Vilken typ av journalist menar du?

– Den typ som inte respketerar ett nej.

I helgen gick Jeff Ahl även till angrepp mot ett annat medieföretag – SR. Detta efter Ekots avslöjande om Jimmie Åkessons spelande.

" SR:s (SovjetRadio) kampanjjournalistik imponerar inte. Mitt förtroende för @jimmieakesson är oförändrat", skrev Ahl på Twitter.

Han säger till Dagens Media att det var ett tillspetsat angrepp, men att en mer nyanserat kritik är svåt att kommunicera på Twitter. Men grunden i kritiken står han för:

– Jag har lyssnat mycket på SR. Deras reportage är mycket vinklade och de bedriver kampanjjournalisitk mot Jimmie Åkesson. Det tar inte sitt ansvar som public service-bolag. De har en tydlig agenda och är inte oberoende. De tar ställning för Fi och mot Sd. De missbrukar sitt uppdrag, säger Jeff Ahl till Dagens Media.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev