Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SD svarar Dagens Industri med mobilinspelning

Publicerad: 11 mars 2014, 07:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:44

Efter DI:s intervju med Jimmie Åkesson publicerar Sverigedemokraterna en ljudupptagning av samtalet.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaDagens Industri

I går måndag var det SD-ledarens tur att intervjuas i Dagens Industris intervjuserie med partiledarna. Uppslaget hade rubriken " Söker extremt samarbete i EU", och tidningen skriver i ingressen att den avslöjar att SD är på väg att "ansluta sig till högerextrema Nationella Fronten" i EU-parlamentet.

Detta stämmer inte, och citaten rörande detta är tagna ut sitt sammanhang, anser SD, som lagt ut en mobilinspelning av samtalet på partiets organ SD-kurirens hemsida.

Det är Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund som spelade in samtalet, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen till Dagens Media.

– Det är praxis vid längre intervjuer. Men det är inte vanligt att vi publicerar materialet. Det har hänt vid något tillfälle. Men vanligtvis brukar man kunna ha en kommunikation med journalisten, säger Martin Kinnunen till Dagens Media.

SD förstod hur Dagens Industri planerade att vinkla intervjun redan på söndagskväll, då DI:s chefredaktör Peter Fellman twittrade: "Di på  måndag: Åkessons SD ansluter sig till europeiska extremhögern".

– Det blev väldigt tydligt i det här fallet att man hade en egen agenda. De valde att ta med de delar som stärker deras tes, men inte de delar som försvagar den, säger Martin Kinnunen.

DI:s chefredaktör Peter Fellman säger till Dagens Media att även de har en inspelning av samtalet. Enligt Fellman är intervjun i tidningen en rättvis återgivning av det inspelade samtalet.

– Jag vill inte argumentera eller ha någon detaljdiskussion med SD om detta. Mitt svar är bara: Vi har också spelat in samtalet och intervjun är rättvis återgiven, säger Peter Fellman till Dagens Media och fortsätter:

– Om vi sett att vi hade gjort fel – haft en felaktighet i vår text eller feltolkat – då hade vi rättat det.

Att riksdagspartier lägger ut källmaterial i form av ljudinspelningar med journalister offentligt är ovanligt. Ett av de mer kända exemplen är när statsministerns stab för två år sedan la ut ett samtal med en DN-journalist på regeringens hemsida.

Peter Fellman säger att SD:s agerande i det aktuella fallet är "oprofessionellt". Och att agerandet är ett tecken på hur partiet agerar när de granskas med samma redaktionella kraft som till exempel Moderaterna och Fredrik Reinfeldt.

– När SD blir behandlade som andra och inte kan se ut som martyrer så får de det jobbigt. Och nu är vi återigen i en situation då diskussionen handlar om ett ord hit eller dit, när det borde handla om huruvida SD ska ansluta sig till högerextrema i Europaparlamentet eller inte.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.