Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SD-filmaren: Så sålde jag materialet till Aftonbladet

Publicerad: 7 november 2013, 13:19
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:57

Dagens Media kan nu avslöja fler detaljer om hur den kritiserade affären mellan SD och Aftonbladet gick till.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSverigedemokraternaAftonbladet

Tårtningen av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är en av veckans stora nyheter.

I går berättade Dagens Media att filmen på tårtattacken sålts till Aftonbladet av Sverigedemokraterna, via Smalben Produktion, bolaget som filmade boksigneringen på uppdrag av partiet.

Både Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, och Fredrik Lindén, informationschef på Aftonbladet, har dementerat att det skulle ha förekommit någon budgivning kring klippet.

Enligt produktionsbolagets egna uppgifter till Dagens Media är det delvis sant.

– Vi hade inte planerat något sådant här utan var bara på plats för att dokumentera boksigneringen. Sedan kom tårtan och det blev en jättegrej, säger Chang Frick på Smalben Produktion till Dagens Media, och fortsätter:

– Jag insåg direkt att materialet var riktigt bra. Strax efter det hörde en reporter på Expressen av sig och ville köpa materialet. Men eftersom Sverigedemokraterna äger materialet sa jag att jag behövde fråga dem först.

Det var i samband med detta som budet på 30 000 kronor dök upp, enligt honom.

– Men när jag väl fick ett okej från partiet hade det gått så lång tid att klippet inte var lika hett längre. Dagen efter gav Expressen ett bud på 8000 kronor.

Enligt en av Dagens Medias källor var det på uppdrag av Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund som Smalben Produktion efter detta ringde runt till olika redaktioner för att se vem som ville betala mest för filmen.

Mest ville Aftonbladet betala, medan Expressen inte ville höja sitt bud på 8000 kronor. TT ska ha fått frågan – men inte återkommit med ett prisförslag.

Till slut landade prissumman på några tusenlappar över de 8000 kronor som Expressen erbjöd, enligt källor till Dagens Media.

Enligt källan hade Sverigedemokraterna tidigt en idé om hur man kunde dra nytta av försäljningen ur kommunikationssynpunkt.

– Linus Bylund tyckte det skulle vara roligt att göra en pr-grej av just det, säger källan.

På detta sättet, genom att låta pengarna gå till partikassan, fredade sig SD också mot kritik från de egna leden.

– Då gick det inte att kritisera att man sålde förnedrande bilder på Jimmie Åkesson.

Chang Frick, som tidigare haft ett engagemang för SD och bland annat suttit i kommunfullmäktige och varit SDU-ordförande, men som sedan ett par år tillbaka inte längre är medlem, berättar att partiet frågade honom om Smalben Produktion kunde filma boksigneringen för några dagar sedan.

– Det här var bara ett litet jobb för oss. Den kreativa delen står Sverigedemokraterna för, säger han och fortsätter:

– I normala fall gör Smalben Produktion rena nyhetsbilder så på det sättet var det ju fantastiskt roligt med tårtan, en riktig tiopoängare nyhetsmässigt. De som filmade är journaliststudenter så nu har de verkligen fått skinn på näsan och det är ju jättekul.

Räknade ni med att det skulle bli bråkigt under boksigneringen?

– Partiet hade väl räknat med någon form av tjafs. Så brukar det alltid vara när de är på plats. Men det är inte självklart att det blir så, det kan gå lugnare till också.

LÄS OCKSÅ:

 

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev