Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SD: Expressen har haft uppgifterna i tio månader

Publicerad: 28 januari 2014, 11:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:50

Enligt SD:s presschef Martin Kinnunen har Aftonbladets konkurrent suttit på uppgifterna kring dagens avslöjande under nästan ett år.


Aftonbladet skriver i dag att Sverigedemokraterna lurat till sig miljonbidrag med hjälp av ett kvinnoförbund som inte fanns.

Tidningen publicerar bland annat ett utdrag, som visar att handlingarna undertecknades av partiledare Jimmie Åkesson och ekonomichefen Per Björklund.

Men i själva verket fanns inget kvinnoförbund inom Sverigedemokraterna vid den här tidpunkten enligt tillförordnade kanslichefen Daniel Assai, skriver Aftonbladet.

Men enligt Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen har de här uppgifterna varit kända av Aftonbladets konkurrent Expressen sedan tio månader tillbaka.

Han menar att Expressens profilerade grävgrupp, som bland annat avslöjade järnrörsskandalen, fått exakt samma uppgifter som Aftonbladet.

– De hade samma dokument, samma källa och allting. Det var Christian Holmén och David Baas (reportrar i grävgruppen) som arbetade på det, säger Martin Kinnunen till Dagens Media.

Var det du som svarade på Expressens frågor?

– Nej, det hanterades framför allt av kvinnoförbundet själva.

Enligt Martin Kinnunen valde dock Expressen att inte gå vidare med storyn. Detta efter att reportrarna intervjuat Paula Bieler och Carina Herrstedt i SD:s kvinnoförbund.

– Efter att ha fått svar på alla frågor kom de väl fram till att man inte gjorde något fel.

Dagens Media har utan framgång sökt Christian Holmén. Tidningens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i ett sms till Dagens Media:

"Jag kommenterar inte vad vi undersöker, mer än att jag - rent generellt - konstaterar att om det finns påstådda oegentligheter så går vi till botten med uppgifterna. Men det är inte alltid som man, med tillgång till hela materialet, kan dra den slutsats som man initialt tipsats om".

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev