Schottenius vill bort från blåsten

2010-02-19 11:58  

Maria Schottenius kliver av kulturchefsjobbet innan Dagens Nyheters nedskärningar är ett faktum. ”Jag har stått i blåsten på olika chefsposter i snart 20 år. Det var dags att lämna”, säger hon till Dagensmedia.se.

– Vi står inför en jättestor omorganisation och jag har gjort det flera gånger tidigare. Den här gången så känner jag att det måste vara någon annan som håller i den, säger Maria Schottenius.

Det kombinerat med en lång tids längtan efter att skriva mer fick Maria Schottenius att föreslå Expressens Björn Wiman som hennes efterträdare. Själv har hon istället fått titeln ”Senior Culture Columnist” på visitkortet.

– Björn Wiman är jätteduktig och kommer att göra riktigt bra jobb. Det är verkligen en helt klar och bra succession, säger hon.

Hon tror att han är rätt person att ta sig an Dagens Nyheters förestående förändringar och besparingar.

Maria Schottenius är nöjd efter sina sex år som DN:s kulturchef.

– Kulturdelen har hållit en hög och jämn kvalitet, och vi har dessutom gjort en del lyckade expansiva satsningar, exempelvis Boklördag. Ofta, för att inte säga oftast, har DN kultur varit debattledande. Det är en bra utgångspunkt för en ny kulturledning.

Maria Schottenius bland annat ett förflutet som Expressens kulturchef i nio år och redaktör på Bonniers Litterära Magasin.

Synnöve Almer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt