Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Schibsteds betygssystem får fackklubben att se rött

Publicerad: 9 februari 2016, 14:44
Uppdaterad: 11 februari 2016, 13:23

På en skala 1 till 3 ska SvD:s journalister betygsättas. "Det är en hård och pressad verklighet", säger fackklubbens ordförande.


Ämnen i artikeln:

Schibsted SverigeSvDAftonbladet

Schibsted har sedan tidigare ett system för medarbetarsamtal som är gemensamt för samtliga verksamheter i koncernen.

Systemet går ut på att medarbetaren och arbetsledaren var för sig, via ett webbformulär, efter en femgradig skala bedömer hur den anställda nått upp till ett antal individuellt uppsatta mål under året som gått, för att sedan utvärdera resultatet tillsammans.

Nu ska dock en förändring i betygssystemet ske, som upprör de anställda.

– Ledningen har bestämt att man ska införa någon slags övergripande betygsättning på medarbetaren, som istället kommer att sättas på en tregradig skala. Det blir alltså ett sammanfattande betyg på den anställde, som inte är kopplat till enskilda mål, säger Thomas Berglund, ordförande för Journalistklubben på SvD, till Dagens Media.

Thomas Berglund har frågat SvD:s anställda hur man ser på det nya betygssystemet, och missnöjet har varit stort:

– Jag har fått in väldigt många svar, där samtliga är mycket negativa till detta. Själv förstår jag inte meningen med det här betygsystemet, och tycker att det är att införa ett destruktivt element, fortsätter han.

Thomas Berglund menar att det tidigare betygsystemet gott och väl räcker, och att risken nu finns att de anställda lockas till att sätta lägre personliga mål än vad de skulle gjort i andra fall.

– Det finns ju ingen anledning till att sätta ett optimistiskt mål om risken att inte nå upp till det, leder till ett lägre betyg.

När Thomas Berglund lyft frågan med ledningen, har han fått svaret att den här typen av betygssystem på de anställda är vanligt förekommande bland andra företag.

– Men jag tror inte att det stämmer när det gäller tidningsredaktioner. Jag har till exempel kollat med kollegerna på DN, och de har det inte.

Ordförande för Journalistklubben på Aftonbladet, Susanna Vidlund, säger till Dagens Media att hon däremot inte känner till någon kritik från Aftonbladets anställda.

–Jag har inga synpunkter på medarbetarsamtalen eller processen inför dem. På Aftonbladet har jag inte fått någon som helst indikation på att någon medarbetare skulle vara upprörd över detta, säger Susanna Vidlund.

Håkan Halvarsson, som är HR-chef på Schibsted Sverige, skriver i ett mejl till Dagens Media:

­– Vi genomför nu utvecklingssamtal inom Schibsted Sverige och det gör vi varje år i enlighet med kollektivavtalen. I utvecklingssamtalen pratar man om hur det gått under året och hur man uppfyller de mål som medarbetaren och chefen tidigare satt upp gemensamt.  Detta är inget betyg utan ett hjälpmedel för medarbetaren och chefen i deras samtal om prestationen under året. Helt i linje med våra kollektivavtal. Det tjänar i sin tur som ett diskussionsunderlag i medarbetarsamtalet och när man ska formulera nya mål för det kommande året. 

Håkan Halvarsson menar vidare att fackklubbarna inte har framfört några synpunkter om systemet.

– Finns det synpunkter är vi självklart öppna för samtal med fackklubbarna, precis som i alla andra frågor, fortsätter han.

Thomas Berglund säger dock att han kommer att sammanställa medarbetarnas synpunkter, och vidarebefordra dessa till Schibsteds ledning.

– Jag hoppas naturligtvis att de är resonabla och inser att det här nya betygssystemet är något negativt. Även om allmänna betyg på medarbetare fungerar i andra sammanhang, så betyder inte det att det hör hemma på en redaktion, säger han och fortsätter:

– Det är stor skillnad på hur man mäter de insatser man gör som reporter på en tidning, med till exempel en annonsförsäljares insatser, som kan sätta kvantitativa mål. Ska man här till exempel mäta antalet delningar i sociala medier som en reporter lyckas uppnå? Vi lever redan i en sådan hård och pressad verklighet på redaktionerna idag, vi behöver verkligen inte bli betygsatta på det här viset.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.