Dagspress
Schibsted rullar ut nytt annonsverktyg
Publicerad: 13 september 2023, 06:08
Yuwei Zhang, affärsutvecklare och projektledare för Schibsted Reach.
Foto: Schibsted
Schibsted släpper nytt mätverktyg som svar på kakdöden.
Schibsted släpper ett nytt mätverktyg som mäter räckvidd för annonser på Schibsteds sajter. Verktyget presenterades internt i våras och nu sker nästa steg genom att det släpps externt i Schibsteds självbetjäningsportal Admarket.
Tidigare har tidningshuset rapporterat på måttet ”unique users” baserat på kakor. Det nya verktyget bygger på estimat av hur många personer som nåtts av en annons.
– Schibsted har många inloggade användare men utmaningen idag med räckviddsestimering för publicister och mediehus är på de användare som inte är inloggade. Tredjepartskakor hade en viktig roll i att kunna estimera räckvidd för digitala annonser på de icke-inloggade användare: nu när de fasats ut på nästan alla webbläsare innebär det ökade utmaningar för estimeringen. Schibsted Reach är vår lösning till de utmaningarna, säger Yuwei Zhang, affärsutvecklare och projektledare för Schibsted Reach, i ett pressmeddelande.
Verktyget kan mäta alla digitala kampanjer på Schibsteds sajter. Räckvidden som rapporteras är annonsens globala nettoräckvidd i Schibsteds ekosystem. Även frekvensen på hur många gånger en person nåtts av en annons redovisas.
Schibsted samarbetar även med Norstat som tredjepart i estimeringen, där Norstats paneldata har en nyckelroll i metodiken. Metodiken samt den data som används för estimeringen finns också tillgängliga, vilket IPG Mediabrands Oliver Esseen är positiv till.
– Vi tycker att Schibsted Reach är en spännande mätning som definitivt kan ge värde till kunder för att verifiera effektiviteten av medieköp genom att veta hur många personer man har nått. Det är också en stark fördel att metoden är transparent, säger Oliver Esseen, chef för audience & tech på IPG Mediabrands, i ett pressmeddelande.
Tidigare har Schibsted lämnat den officiella tv-valutan MMS då de menar att valutan för onlinevideo är alltför bristfällig. Lite mer än ett halvår senare följde även Bonnier News efter.