Schibsted Medias vd om omplaceringen: "Finns inget som helst samband med några uttalanden"

2014-11-03 13:24  

Omplaceringen av en Aftonbladet-reporter har väckt starka reaktioner. Men enligt Schibsted Medias vd finns ingen koppling till den kritiska intervjun i Journalisten.

Som Dagens Media rapporterade tidigare i dag har Aftonbladet-reporten Nivette Dawod omplacerats, något som väckt starka reaktioner internt.

Under förmiddagen skickade medarbetare på Aftonbladet ett mejl till tidningens ledning där man riktade kritik mot hur ärendet hanterats. Mejlet har skrivits under av drygt hundra medarbetare.

Nyligen kritiserade Nivette Dawod situationen för bemanningsanställda på Schibsted i en intervju med tidningen Journalisten och i mejlet till ledningen tog avsändarna upp just detta:

"Det här skickar jobbiga signaler till alla medarbetare. Vågar vi jobba deltid? Törs vi prata med branschmedia om att våra löner är lägre än våra kollegers? Törs vi skicka sådana här mail och diskutera arbetsförhållandena på Aftonbladet öppet?"

Men enligt Eva Idmark, vd på Schibsteds bemanningsbolag Schibsted Media, har intervjun inget att göra med att Nivette Dawod ska omplaceras.

"Jag vill vara väldigt tydlig med att det finns inget som helst samband mellan några uttalanden och det faktum att en medarbetare har påbörjat nytt uppdrag denna månad. Det är viktigt för mig att understryka detta", skriver Eva Idmark i ett mejl till Dagens Media.

Hon fortsätter:

"När Schibsted Media får in nya uppdrag från våra kundföretag, eller när ett uppdrag kommer till sitt slutdatum så säkerställer vi alltid att vi följer gällande regelverk, och så har vi  naturligtvis gjort även denna gång. Vi försöker så långt det är möjligt att tillgodose medarbetares önskemål mot lediga uppdrag".

Flera branschpersoner har under dagen reagerat på Dagens Medias artikel.

"Skamligt hur Nivette Dawod behandlas av Schibsted Media. Hur kan mediebranschen få fortsätta fungera såhär illa?", twittrar journalisten Gustav Gelin.

"Vad i helvete", skriver Arbetarens chefredaktör Daniel Wiklander på Twitter.

"Det här är helt sjukt", twittrar Anders Utbult, talskrivare åt Stefan Löfven.

Jonas Nordling är ordförande för Svenska Journalistförbundet:

"Här vill man ju gärna höra Schibsteds förklaring", skriver han på Twitter.

LÄS ÄVEN:

Läs mer: Aftonbladets ledarskribent: "Blir inga löpsedlar när en mediekoncern beter sig illa mot sin personal"

Läs mer: Aftonbladets redaktionschef: "Vi har följt rutinerna"

Läs mer: Facket: "Det ultimatum Nivette ställdes inför är helt fruktansvärt"

Läs mer: Reporter omplacerades – proteststorm på Aftonbladet

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt