Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Schibsted-ledningen slår tillbaka

Publicerad: 5 Oktober 2012, 11:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:09

Schibsted har fått hård kritik efter beslutet att införa ytterligare ett sparbeting på Svenska Dagbladet. Nu kommer Schibsted-topparna Raoul Grünthals och Gunnar Strömblads motattack.


Det var i augusti som ledningen på Svenska Dagbladet meddelade att tidningen måste spara 40 miljoner kronor. Ett beslut som innebär att 50-60 personer tvingas sluta på tidningen – som också helt skrotar sportredaktionen.

Sedan dess har beslutet fått hård kritik av bland annat Mats Svegfors, tidigare chefredaktör på SvD, och av tidningens kulturredaktör Martin Jönsson.

Nu svarar alltså Raoul Grünthal, koncernchef på Schibsted Sverige, och bolagets vd Gunnar Strömblad på kritiken i en debattartikel i Aftonbladet Kultur. Duon är framför allt upprörd över att Mats Svegfors menar att ledningen inte vet vad de håller på med.

"Mot bakgrund av de framgångar som Schibsted har skördat de senaste åren är detta ett häpnadsväckande påstående. De flesta objektiva bevakare, även våra konkurrenter, skulle nog tillstå att vi inom Schibsted ändå har visat en viss insikt i mediemarknadens utveckling", skriver de.

Raoul Grünthal och Gunnar Strömblad skriver också att Schibsteds uppdrag i Sverige är mångfald.

"När Schibsted förvärvade Svenska Dagbladet 1998 hade den gamla ägaren (svenska Wallenberg­sfären) kastat in handduken efter mångåriga och tunga förluster. Tidningens ledning, med Mats Svegfors i spetsen, hade också gett upp och försökte aktivt få Bonnier att ta över tidningen, vilket skulle ha resulterat i ett Bonnier-monopol på Stockholms morgontidningsmarknad".

De skriver också att det är "magstarkt" av Mats Svegfors att ifrågasätta Schibsteds intresse för kvalitetsjournalistik.

"Och var fanns Mats Svegfors svenska vita ägarriddare när, en för demokratin viktig del av mediemarknaden, var på väg att sjunka in i monopolets mörker?".

Läs hela debattartikeln här.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.