Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Schibbye och Persson fälls

Publicerad: 21 December 2011, 06:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:38

De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls på samtliga punkter.


Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

Det meddelade domstolen i Addis Abeba i dag. Martin Schibbye och Johan Persson fälls för både terrorbrott och för att olagligt ha tagit sig in i Etiopien.

Enligt Expressen.ses utsända på plats var svenskarna samlade när de mottog beskedet.

Enligt svd.se – som har reportrar på plats – gick domstolen "i princip helt på åklagarsidans linje".

Bland annat sade domaren att Martin Schibbye och Johan Persson ”använt sitt yrke som täckmantel för att gå terroristernas ärenden”, uppger svd.se.

Enligt etiopisk praxis kan det ta ett par dagar före påföljden meddelas. Åklagaren krävde dock att svenskarna ska få minst 15 års fängelse.

- Jag är inte förvånad men naturligtvis upprörd. Det är en katastrof för Johan och Martin men också för journalistiken och den svenska regeringen, säger Jonas Norling, ordförande för Svenska Journalistförbundet, till svt.se.

Även svenska Amnesty gick direkt ut och fördömde domen mot svenskarna. "Amnesty anser att Johan Persson och Martin Schibbye måste friges omedelbart och villkorslöst. Denna godtyckliga tillämpning av antiterrorlagar ger myndigheter möjlighet att kriminalisera utövandet av yttrandefriheten", skriver organisationen på sitt officiella Twitter-konto.

De två journalisterna var i Etiopien för att granska det svenska bolaget Lundin Oils affärer i den etiopiska provinsen Ogaden. Utrikesminister Carl Bildt, som tidigare satt i styrelsen för Lundin, har fått motta hård kritik för att ha varit passiv i frågan.

Svenskarna har sedan tidigare erkänt att de rest in i landet olagligt, men enligt etiopisk lag är det förbjudet att ha samröre med gerillan i Ogaden.

Texten uppdateras löpande.

Martin Schori

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.