Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Scherman kritiserar DN och Sveriges mediechefer

Publicerad: 20 april 2015, 08:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:04

Jan Scherman, tidigare TV4-vd och idag Aftonbladet-chef, riktar skarp kritik mot DN:s ”frysbox” och tystnaden kring mediechefernas jättelöner.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanDN

”Hur ska andra bolag kunna kritiseras för mörkläggning när mediebranschen själv drar ner var och varannan rullgardin? Tigandet är nu så frekvent att det helt uppenbart riskerar att undergräva trovärdigheten i mediernas viktiga vakthållning kring öppenhet för yttrandefrihetens bästa.”

Så avslutar Jan Scherman sin krönika i SvD, där han pekar på missförhållanden i mediebranschen som medierna undviker att granska och belysa.

Bland annat tar han upp exemplet med de tolv medarbetarna på DN som placerades utanför redaktionen, där de fick jobba med DN:s 150-årsjubileum.

”Förnedringen med alla nämnda ingredienser är som en fasansfull fantasi”, skriver Scherman, och fortsätter:

”Därtill visar det sig att det på en punkt är en dramatisk skillnad mellan medieföretag och alla andra firmor. Det självklara drevet uteblev nämligen. DN granskades i huvudsak enbart av tidningen Journalisten. Det skedde förra månaden med uppföljning i några branschtidningar. Punkt, slut och så tystnad”.

(Dagens Media var dock först om att skriva om DN:s hantering av medarbetarna, läs här, här och här, reds anm).

Jan Scherman vänder sig också mot att att medierna inte rapporterade om Gunilla Herlitz rekordlön på 19 miljoner kronor (som Dagens Media avslöjade, läs mer här , här och här, reds anm).

”Då blev det också osedvanligt tyst. Herlitz var för övrigt inte ensam i mångmiljonklubben utan hade namnkunnigt sällskap från diverse chefer på tidningar, tv-kanaler och en lång rad ägare”, skriver Jan Scherman.

Aftonbladet-chefen är även kritisk till att mediecheferna inte låter sig intervjuas om sina löner, och exemplifierar med att alla svarade ”nej tack” via mejl när P1:s Medierna granskade lönerna häromveckan.

”Mediechefer är som vilka andra direktörer som helst – håller sig konsekvent undan granskning. Skillnaden är att mediedirektörerna lyckas i sina undanmanövrer och oftast slipper springa i offentliga gatlopp”, skriver Jan Scherman.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanDN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.