Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Säpo efter attacken mot Charlie Hebdo: "Finns en sannolikhet för attentat"

Publicerad: 7 januari 2015, 14:30
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:17

Säpo förändrar inte sin hotbildsbedömning i Sverige med anledning av attacken i Paris.


Ämnen i artikeln:

Charlie Hebdo

Dagens attentat mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo är en påminnelse om den utsatthet som gäller för redaktioner. Det sade Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling tidigare i dag. Han anser att det kan finnas anledning till externt stöd till redaktioner som jobbar med satirmaterial i Sverige.

– Frågan är var Säkerhetspolisen gör för bedömning om hotbilden utifrån dagens dåd. Jag utgår från att de ser anledningar att omvärdera sin bild, sade han.

Men Säkerhetspolisen gör en annan bedömning. Hotbilden ligger kvar på samma nivå.

– Vi bedömer inte hotbilden uteslutande mot redaktioner, men hot mot redaktioner är absolut något som vi tar med i den sammantagna hotbildsbedömningen i Sverige. Hotnivån ligger kvar på en förhöjd nivå, sedan 2010. Det betyder att det finns en sannolikhet att aktörer har för avsikt att utföra attentat, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, till Dagens Media.

Varför höjs inte hotnivån ytterligare?

– Jag kan inte gå in djupare på de parametrar man använder, men när hotnivån höjdes handlade det om ett specifikt men inte omedelbart hot. Om det skulle finnas omedelbara hot mot Sverige skulle med största sannolikhet en sådan bedömning förändras. Det som har hänt i Paris är väldigt allvarliga händelser men vår hotbild gäller för Sverige och det finns ingen anledning till säkerhetshöjande åtgärder generellt i samhället.

Vad gör Säpo för att stötta redaktioner som inte har ekonomiska resurser till eget säkerhetsarbete?

– Polismyndigheten och Säkerhetspolisen har ett gemensamt arbete att avvärja terrorattentat mot Sverige och svenska intressen. Om man mottar hot är det polisen man ska vända sig till.

LÄS OCKSÅ:

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Charlie Hebdo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.