Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Samlad attack mot Dagens Nyheter

Publicerad: 3 oktober 2013, 12:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:32

Trakasserier, mobbning och utfrysning. Fackklubbsordförandena på samtliga stora tidningar i Stockholmsområdet går i dag till samlad attack mot Dagens Nyheter.


" Personal hotas till tystnad. Medarbetare trakasseras och tvångsförflyttas. Fackliga företrädare beläggs med munkavle. Välkommen till Dagens Nyheter".

Så inleds ett gemensamt uttalande som Styrelsen i Stockholms dagspressdistrikt i dag skickar till ledningen på Dagens Nyheter och till samtliga branschtidningar, som stöd för tidningens anställda.

Uttalandet har undertecknas av fackklubbsordförandena på Metro, TT, Svenska Dagbladet, Lokaltidningen Mitt i, Länstidningen Södertälje, Schibsted Media, Expressen, Upsala Nya Tidning, Aftonbladet, TT Spektra och Marieberg Media och kommer efter de havererade förhandlingarna mellan DN-ledningen och facket.

– Det är skrämmande när ledningen på en så stor tidning som DN inte tar hänsyn till gällande avtal och lagar. Det sänder oroväckande signaler och skapar en jätteoro, säger Caroline Cederquist, klubbordförande på Mitt i och en av dem som står bakom skrivelsen, till Dagens Media.

Med skrivelsen hoppas hon att DN "vaknar till liv och ser vilken situation de försatt sig och andra medieföretag i.

– Vi ska vara kritiska journalister, men hur ska vi kunna vara det när man skapar ett arbetsklimat där man inte ens vågar kritisera sin egen arbetssituation?

Enligt de undertecknade går det som just nu händer på DN "långt utöver det normala på arbetsmarknaden".

Framför allt handlar det om de 12 anställda som omplacerats för att jobba med DN:s 150-årsjubileum. Något som Dagens Media avslöjade i september.

" Tolv erfarna journalister tvångsförvisas till arbete utanför tidningen. De är inte längre välkomna med bidrag i tidningen, ens om de har egna nyheter. De får inte ta med sig sina arbetsredskap. Detta kan bara tolkas som trakasserier och mobbning i avsikt att tvinga fram uppsägningar. Ytterligare ett antal journalister sägs upp, i strid mot Las, samtidigt som luckor fylls upp med bemanningsanställda", skriver Styrelsen i Stockholms dagspressdistrikt.

De är också kritiska till att ledningen avbrutit förhandlingarna istället för att försöka lösa problemen med "normala och konstruktiva samtal".

" Det allvarliga är att arbetsgivarorganisationen Medieföretagen står bakom DN i varje steg, oavsett lag, avtal och normal förhandlingsordning. Det här är Ryanair på svenska, budskapet är mycket tydligt: "Vi förhandlar inte. Vi lyssnar inte. Vi bestämmer – och vem som helst som vågar säga emot kan drabbas av utfrysning och förvisning." Om detta är Medieföretagens nya politik är framtiden dyster för pressen. Medarbetarna är tidningarnas enda kapital. Om medarbetarna hotas, tystas och tvingas till arbetsdomstolen för att försvara självklara rättigheter lär ingen tidning överleva.

Utåt, till oss läsare, varnar DN:s ledarsida för tysta arbetsplatser. DN slår fast att rädsla inte bara är ett ”lidande för enskilda. Den kostar också effektivitet och pengar.” Men inne på DN har samtalen tystats. Nästan ingen av DN:s 200 journalister vågar uttala kritik offentligt".

Liknelserna med Ryanair, som DN många gånger skrivit om och kritiserat fortsätter:

" Utåt beskriver DN:s ledarsida Ryanairs personalpolitik som bottenlös och ”utan markkontakt”. När Ryanairs vd, Michel O’Leary, uppmanar sina anställda att genast byta arbetsgivare om de är missnöjda, kommenterar DN: ”O’Leary tycks leva i ett slags nyliberal drömvärld där varje individ kan erbjuda sin kompetens till valfri arbetsgivare…” Inne på DN har medarbetarna flera gånger under åren hört tidningens VD, Gunilla Herlitz, låta som Michel O’Leary: ”De som inte trivs på DN kan byta jobb.

Som fackliga företrädare för journalisterna i Stockholms dagspress ser vi med djup oro hur en av våra främsta konkurrenter, Dagens Nyheter, struntar i arbetsrätten och hur Medieföretagen i sin iver att hjälpa en av sina kunder, upphört att respektera lag och avtal. Vi uppmanar DN och Medieföretagen att behandla de anställda anständigt samt att följa lagen om anställningsskydd".

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev