Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

”Sådana scoop gör man bara på plats”

Publicerad: 23 Februari 2011, 14:12
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:20

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson hyllar medarbetaren Kassem Hamadé, en av få utländska reportrar på plats under dramatiken i Libyen. "Det blir en helt annan närvaro med journalister på plats", säger han.


Sedan Expressens Kassem Hamadé lyckades ta sig in i Libyen har han intervjuat den avgående justitieministern som hävdar att det var ledaren Muhammar Khadaffi som beordrade Lockerbie-attacken 1988, då ett Pan Am-flyg exploderade och 270 personer omkom.

– Sky News körde just ”breaking news” med credit till Expressen och nyhetsbyrån AP. Stort grattis till Kassem Hamadé, säger chefredaktören Thomas Mattsson.

Vad betyder det att ha en reporter på plats i Libyen?

– Det blir naturligtvis en helt annan närvaro. Ibland måste man förmedla lokala mediers uppgifter och citera nyhetsbyråer, det är inte ekonomiskt möjligt för svenska medier att vara på plats så ofta som vi önskar. Men det är svårt att få fatt i Libyens justitieminister per telefon nu, så sådana här scoop måste man vara på plats för att göra.

Enligt Dagens Opinion har SVT av säkerhetsskäl valt att inte skicka sin utrikesreporter Samir Abu Eid in i Libyen, han stannar vid gränsen.

Hur har Expressen resonerat när det gäller säkerheten?

– Vi har alltid en diskussion om säkerhet och Kassem Hamadé är också mycket erfaren. Han har rapporterat om krigen i Georgien och Libanon, från översvämningarna i Burma och jordbävningen i Haiti. Nu var han ju bara hemma i Sverige och vände efter reportagen i Kairo förra veckan, säger Thomas Mattsson.

Dagensmedia.se har sökt Kassem Hamadé.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.