söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Så vill Journalistförbundet få bort bemanningsbolagen

Publicerad: 20 november 2015, 10:04
Uppdaterad: 16 februari 2016, 08:31

Journalistförbundet vill få bort mediernas egna bemanningsbolag – kollektivavtalet blir vapnet.

Ämnen i artikeln:

MedieföretagenJournalistförbundet

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Avtalsrörelsen för landets journalister står inför dörren. Under de senaste två dagarna har Svenska Journalistförbundet, SJF, hållit avtalskonferens för att samla in medlemmarnas krav inför förhandlingarna av nya kollektivavtal.

Debatten kring mediernas egna bemanningsbolag, där journalister som gör samma jobb som sina kollegor men har sämre villkor, har rasat länge.

Nu sätter SJF ned foten.

När konferensen är avslutad finns ett tydligt krav: Avtalskonferensen vill att de interna bemanningsföretagen ”försvinner helt och hållet”.

– Vi har inga möjligheter att få bort enskilda bolag, men vi kan påverka vilka kollektivavtal som ska gälla, säger Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet till Dagens Media.

Konkret väntas kravet från SJF bli att anställda på mediernas interna bemanningsbolag ska gå under dagspressavtalet – och därmed få samma villkor som sina direktanställda kollegor.

– Detta är koncerninterna vikariepooler, de ska omfattas av samma kollektivavtal som andra, det vill säga dagspressavtalet, säger Johan Lif.

Marieberg Media (Bonnier), Schibsted Media AB och Mittmedia Kompetens är några exempel på medieföretagens egna bemanningsbolag. Aftonbladet skakades under hösten 2014 av ett ”bemanningsuppror”, som även spred sig i branschen.

Avtalskonferensens uttalade mål är att få bort bruket av interna bemanningsbolag, vilket man hoppas uppnå i de stundande förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.

– Det blir konsekvensen av att man inte tillämpar ett bemanningsavtal. Vi vill att man talar klarspråk om att detta är vikariepooler och de bör regleras av samma kollektivavtal som annan verksamhet. Man ska inte sitta som permanent uthyrd, det är ett starkt krav från avtalskonferensen, säger Johan Lif.

SJF:s avtalsdelegation ska nu samla och prioritera kraven från avtalskonferensen. Kraven till motparten Medieföretagen ska formellt presenteras den 11 december.

– Avtalskonferensen är rådgivande, säger Johan Lif.

SJF anser att bruket av bemanningsbolag ökar otryggheten och dumpar villkoren för Sveriges journalister.

De nuvarande kollektivavtalen går ut den 31 mars 2016. I dagsläget finns två specifika kollektivavtal för bemanningsbolag, ett för Mediakompetens och ett för Medieföretagen.

Tidigare i år sades 24 anställda på bemanningsbolaget Kompetens i Skåne upp. Flera av dem fick beskedet via ett mejl från ledningen.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev