Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Så stor är bemanningsklyftan på Bonnier

Publicerad: 26 Mars 2013, 14:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:51

3000 kronor i månaden. Så stor skillnad är det på medianlönen mellan de anställda på Dagens Nyheter, Expressen och bemanningsbolaget Marieberg Media.


Inför sitt årsmötet klockan 17.00 i dag har fackklubben på Marieberg Media tagit fram en undersökning som visar hur stor löneskillnaden är om man är anställd via bemanningsbolaget eller direkt av DN och Expressen.

Enligt undersökningen, där facket kartlagt medianlöner inom olika åldersgrupper, får de journalister som är anställda av Marieberg Media hela 3000 kronor mindre i månaden än kollegorna som är anställda på Expressen.

– Siffrorna för Dagens Nyheter är inte jämförbara på samma sätt men deras medellön är ju i regel ännu högre, säger facklubbsordföranden Niklas Wennergren till dagensmedia.se.

Det låter som att det är en betydande skillnad?

– Absolut, men det har vi vetat om länge. Det är väl hela syftet med ett bemanningsbolag, att få ner lönemederna. Men det är bra att våra medlemmar får ta del av undersökningen så att man tydligt kan se skillnaderna.

Vad hoppas ni åstadkomma med att offentliggöra siffrorna?

– Det kan kanske medvetandegöra folk om hur det ligger till, men jag har svårt att tänka mig att det leder till så mycket annat.

Niklas Wenngren är kritisk till de stora löneskillnaderna.

– Man kan vara rädd för att det leder till en mer generell lönedumpning. Ganska många av oss blir ju anställda av Expressen och Dagens Nyheter men då kommer vi in med en lägre ingångslön än vad man skulle gjort innan Marieberg Media fanns.

Totalt organiserar Marieberg Medias fackklubb drygt 100 journalister.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.