onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Så ser villkoren för mediestödet ut

Publicerad: 6 augusti 2020, 09:31

I dag presenterade kulturminister Amanda Lind (MP) den förordning som fastställer villkoren för det andra stödpaketet till medierna.

Foto: Janne Næss

Regeringen beslutade i dag om villkoren för mediestödet på 500 miljoner kronor. Det utformas som ett redaktionsstöd och kan sökas brett av alla nyhetsmedier.

Ämnen i artikeln:

Amanda LindDagspressMediestödPresstöd

LH

Leif Holmkvist


Redan i juni beslutades om ett andra och större stödpaket på en halv miljard till allmänna nyhetsmedier som drabbats av corona. Av det första extra mediestödet om 200 miljoner har 50 miljoner redan fördelats i ett utvidgat ”vita-fläckarstöd” och 150 miljoner för annonsbortfall kan sökas fram till måndag.

I dag presenterade kulturminister Amanda Lind den förordning som fastställer villkoren för stödpaket 2. När förslaget först presenterades i början av maj kunde kulturministern inte säga något om villkoren. Under sommaren har tjänstemännen på departementet filar fram förordningen, medan tjänstemännen på Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) väntat otåligt. MPRT utlyser stödet och informerar, företagen ansöker och mediestödsnämnden beslutar.

LÄS OCKSÅ: TU om stödpaketet: ”Det är avgörande”

Så här skriver regeringen i sitt pressmeddelande om det nya stödet:

”För att förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling införs ett redaktionsstöd i mediestödet. Redaktionsstödet ska ges till nyhetsmedier med behov av ekonomiskt stöd och ska användas för den redaktionella verksamheten. Stödet är ett brett stöd och omfattar bland annat dagspress, gratistidningar, webbaserade medier och nyhetsverksamhet i radio- och tv-kanaler. Stödet införs genom ändringar i mediestödsförordningen och träder i kraft 13 augusti.”

Dagens Media har försökt nå kulturdepartementet för att få del av texten om förordningen. Om och när kontakt kan etableras uppdaterar vi texten med mer detaljer.

LÄS OCKSÅ: Ett hundratal tidningar söker stöd efter covid-19-tapp

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev