Dagspress
Så reagerar branschen på föreslagna slakten
Publicerad: 18 augusti 2016, 07:29
Mittmedias drastiska sparförslag väcker starka reaktioner i branschen: "Uppgifterna är sensationella".
Nyheten som publicerades i DN igårkväll om sparförslaget för Mittmedia-koncernens framtid har slagit ner som en bomb i medie-Sverige. Förutom att lägga ned flera av Mittmedias tidningar eller slå ihop dessa med huvudtidningen på orten, skulle även 75 procent av koncernens journalister sparkas – hela 422 personer.
Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad som är en av de berörda tidningarna, säger till den egna sajten att hon räknar med att det inte är en linje styrelsen för Mittmedia kommer att ta.
– Lokaljournalistikens överlevnad är en förutsättning för det demokratiska samtalet, och en nedmontering av den till en spillra av nuvarande styrka skulle ha förödande konsekvenser för våra läsare, säger hon och fortsätter:
– Den närmaste tiden börjar ett stort strategiarbete som jag hoppas leder till en långsiktig och ekonomiskt hållbar framtidsplan för Mittmedias lokaljournalistik.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i sin blogg, att om sparförslaget blir verklighet skulle det påverka även de riksspridda morgontidningarna DN, Dagens industri och Svenska Dagbladet:
”Uppgifterna är sensationella, och skulle sparplanen bli verklighet så omöjliggörs i princip tidningsutdelningen också av DN, Di och SVD i hela mellan-Sverige utanför Stockholm och Uppsala. Jag brukar alltid hävda att lokaltidningarna är själva ryggraden i svensk media, med sin genomlysning av samhällen som de bevakat i 100-150 år, men det finns i branschen också en oro för hur DN, Di och SVD ska kunna distribueras, om den så kallade samdistributionen med lokala aktörer inte finns kvar?”
Carl-Johan Bergman, chefredaktör och ansvarig utgivare för DT, ännu en tidning som skulle drabbas om förslaget blir verklighet, poängterar i Dala-Demokraten att inga beslut har fattats om att lägga ned tidningar:
– Inga beslut har fattats av vår styrelse om att göra våra prenumererade morgontidningar till gratistidningar eller om att lägga ned några tidningar. Det är väldigt viktigt att poängtera. Likaså påbörjas ett stort strategiarbete nu för att vi ska hittta en ny väg, en ny plan, för att trygga lokaljournalistiken i framtiden. Demokratin behöver lokaljournalistiken, säger han.
Mittmedias vd Per Bowallius, säger till VLT att uppgifterna "inte har substans", utan att det är en del i scenarier som ledningen har tittat på under våren.
– Det har inte fattats några som helst beslut om några strategiska alternativ i Mittmedias styrelse. Det underlag som DN refererar till är scenarier i syfte att förstå hur verksamheten påverkas i en transformation av print. Det handlar om alternativ, hur frekvensnedgång påverkar, övergång till gratistidning och en ny produkt i helgtidning. Men det är inga renodlade strategiska förslag, säger han.