Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Så påverkas mediebranschen av regeringens kulturbudget

Publicerad: 8 november 2022, 10:37

En av de viktigaste prioriteringarna för den nya regeringen är, enligt kulturminister Parisa Liljestrand, medierna – men omvärldsläget kräver tuffa prioriteringar. Det stod klart när kulturdepartementets delar av budgetpropositionen i dag presenterades.

Ämnen i artikeln:

MediestödNyheter

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


På tisdagsförmiddagen presenterade den nya regeringen sin budgetproposition för 2023. I samband med det står det klart att kulturen får 1 miljard mindre än i fjol. I år har 10,133 miljarder tillfallit kulturen, men med dagens kommunicerade sänkning handlar det nästa år om 9,033 miljarder kronor.

I hela utgiftsområdet kultur, där också medier, trossamfund och fritid ingår, drar regeringen ned medlen från fjolårets 18,5 miljarder till 16,7 miljarder kronor. Däremot får medieområdet något mer, dit går närmare 86,5 miljoner kronor.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Qbrick är blockerad under “Visa våra partners”.

Vid klockan 11 höll kulturminister Parisa Liljestrand en pressträff under vilken hon presenterade kulturdepartementets delar.

– I regeringsförklaringen slår vi fast att fria medier och ett levande kulturliv är omistliga delar i ett öppet samhälle. För mig som kulturminister är därför tre värden vägledande. Det handlar om frihetligheten, det handlar om en armlängds avstånd och en mångfald av medier och kulturuttryck.

Samtidigt, framhöll Parisa Liljestrand, kräver omvärldsläget tuffa prioriteringar.

– Trots detta presenterar regeringen i dag den näst högsta kulturbudgeten i nominella tal, sade hon, och konstaterade vidare att den – trots minskningen jämfört med året innan – är fortsatt omfattande.

En av de viktigaste prioriteringarna för den nya regeringen är, enligt Parisa Liljestrand just medierna.

– Det handlar om att säkerställa att medierna, som är en central del av vår demokratiska infrastruktur, klarar av den pågående omställningen – och att det nya mediestödet kan ersätta det gamla presstödet i en god ordning.

Av budgetpropositionen framgår att press- och mediestödet för 2023 i stort sett ligger oförändrat. Samtidigt upprepade Parisa Liljestrand att finansieringen för public service ligger fast.

– Det har vi aviserat i både Tidö-avtalet och regeringsförklaringen. Just nu pågår det förberedelser för den utredning som ska mynna ut i ett välförankrat underlag till nästa sändningstillstånd.

Under den efterföljande frågestunden fick Parisa Liljestrand frågan hur hon ser på att göra en särskild utredning kring stöd till tidskrifterna.

– Det har inte vi tagit ställning till utan kommer att göra framöver.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev