Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Så många nåddes av mediebranschens upprop för Ukraina

Publicerad: 9 mars 2022, 12:04

Miljoner människor har nåtts av mediebranschens upprop för oberoende medier i Ukraina och Ryssland, berättar TU:s vd Johan Taubert. Krigsbilden är en genrebild.

Foto: South_agency/Egmont Publishing

Totalt 71 tidningar samlades i förra veckan i ett gemensamt upprop till stöd för oberoende medier i Ukraina och Ryssland. Artikeln som publicerades fick stort genomslag, enligt TU.


Ämnen i artikeln:

TUJohan TaubertUkraina

Den 3 mars gick 71 svenska dagstidningar samman i ett gemensamt upprop som publicerades i tidningar och sociala medier. En artikel publicerades på svenska, ryska och ukrainska och fick, enligt TU, ett stort genomslag både i Sverige och utomlands. Utöver publiceringen av själva uppropet så har ytterligare ett antal medier, däribland TT, rapporterat om initiativet.

LÄS ÄVEN: Svenska tidningar gör sampublicering för Ukraina: ”Vi står upp för fri press”

Enligt ett pressmeddelande från TU, som låtit Meltwater analysera genomslaget, ligger den sammanlagda potentiella räckvidden på 22,7 miljoner läsare. Dessutom tillkommer ett socialt eko – det vill säga postningar, gilla-markeringar, delningar och kommentarer på Twitter och Facebook – med en räckvidd på cirka 27 miljoner.

Översättningar av artikeln målgruppsstyrdes i sociala medier mot Ryssland och Ukraina. Några detaljerade siffror över genomslaget för översättningarna finns inte, men Aftonbladet och Svenska Dagbladets ryska och ukrainska versioner av uppropsartikeln har fått närmare 5,9 miljoner visningar på Facebook.

– Det här är imponerande siffror och ett fantastiskt exempel på styrkan i att agera gemensamt. Och spridningen hade kunnat bli ännu större, men dagen efter vårt upprop stängde ryska myndigheter ned tillgången till Facebook och flera mediers ryskspråkiga webbplatser för landets invånare, säger Johan Taubert, vd på TU, i pressmeddelandet.

LÄS ÄVEN: Krig i Ukraina – detta gör mediebranschen för att stötta

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TUJohan TaubertUkraina

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev