onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Så hånas Jimmie Åkessons sjukdom – SD:s presschef upprörd

Publicerad: 17 oktober 2014, 11:32
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

I dag berättade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han är utbränd. Nu hånas han på internet för sin sjukskrivning.


DT

Dante Thomsen


I ett öppet brev på sin Facebook-sida berättar Jimmie Åkesson i dag om att han blir sjukskriven på obestämd tid.

Enligt Jimmie Åkesson ska en läkare ha konstaterat att SD-ledaren är utbränd.

I brevet anklagar Jimmie Åkesson bland annat medierna för att ligga bakom hans tillstånd.

" Våra motståndares ihärdiga försök att få stopp på våra framgångar, mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik och extremisternas omåttliga hat är några exempel", skriver han bland annat.

Det dröjde inte länge innan SD-ledaren började hånas på internet.

" Jimmie Åkesson är nu tydligen utbränd. Han är sjukskriven på obestämd tid. Tar på krafterna att vara rasist och paranoid ju...", twittrar komikern Özz Nujen.

" Jimmie Åkesson sjukskrivs för utbrändhet. Fattar. Fett jobbigt att misstro främlingar på heltid", twittrar Anders Kilander på MTG TV:s pressavdelning.

Flera som raljerat över Jimmie Åkessons tillstånd är journalister.

Arbetets kulturredaktör Jonna Sima twittrar:

" Kan Jimmie Åkesson lida av kognetiva dissonanser? Utmattande att påstå att man inte är rasister".

Anders Löf var tidigare medarbetare på Aftonbladet:

" Den stora risken som jag ser det är att han kommer tillbaka, starkare än någonsin, som Jimdalf den ännu vitare", twittrar han, tillsammans med ett montage där Jimmie Åkessons ansikte klippts in på trollkarlen Gandalf från Sagan om Ringen-filmerna.

Även Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen skriver på ett sätt som flera personer tolkat som hånfullt.

" Jag skulle också bli helt knäckt av att leda ett föraktparti. Krya på dig", twittrar han.

I en senare tweet förklarar Fredrik Virtanen sig dock:

" Alltså på riktigt. Jag ironiserar inte. Att leva med att man aktivt arbetar för att flyktingar ska dö eller sitta i tältläger måste påverka".

Martin Soneby är komiker och tidigare medarbetare på Sveriges Radio:

" Tja sitter och fnular på ett skämt om typ myten om de apatiska partiledarna som blåser systemet hör av dig med input", twittrar han till Jimmie Åkesson.

" SD har en överrepresentation av väljare som är sjukskrivna eller har sjukersättning, enligt SVT/Valu. Var ska Åkesson börja arbetsträna sen? Kom igen twitter nu hjälps vi åt!", skriver komikern Karin Adelsköld på Twitter.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen är upprörd över hånen.

– Det är tråkigt att man inte kan ha mer respekt för människan Jimmie Åkesson. Men det är inte oväntat, många journalister präglas av ett hat mot vårt parti och våra företrädare.

Hur hanterar ni detta?

– Det är inte vårt fokusområde just nu. Nu ska vi få ut nyheten och förklara vad det är som hänt och visa att vi har en stark organisation som gör att vi kan klara oss igenom detta. Att partiet fungerar bra bidrar förhoppningsvis till lugn och ro för Jimmie och snabbt tillfrisknande.

Jimmie Åkesson påstår att kampanjjournalist bidragit till hans tillstånd, kan du utveckla det?

– Att vara främsta företrädare för ett parti som Sverigedemokraterna är ett jobb under oerhörd press. Det är klart att kampanjjournalistiken bidrar till att öka den pressen ytterligare. I den meningen är det inte överraskande att någon kan få hälsoproblem av det här uppdraget.

Kan du ge något exempel på vad du anser vara kampanjjournalistik?

– Nej det får Jimmie redogöra för själv.

Under året har bland annat Expressen avslöjat flera rasistskandaler inom Sverigedemokraterna. Strax innan valet avslöjade Ekot också att Jimmie Åkesson spelat för en halv miljon kronor på nätcasinon.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev