Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Så blir regeringens medieutredning

Publicerad: 5 mars 2015, 07:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:11

Nya mediepolitiska verktyg bortom presstödet blir en central del i den kommande medieutredningen.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkePresstöd

Kulturminister Alice Bah Khunke har tidigare aviserat att en bred mediepolitisk utredning ska tillsättas och att presstödet ska förändras. I dag presenterar hon, i Göteborgsposten, direktiven till den mediepolitiska utredningen.

Ett av utredningsdirektiven som regeringen ska besluta om handlar om att ta fram nya mediepolitiska verktyg bortom presstödet. Det ska göra att det blir lättare för allmänheten att ta del av journalistik som präglas av "mångfald, allsidig nyhetsförmedling och kvalitet". Detta oavsett var i Sverige man bor.

I artikeln pekar Alice Bah Kuhnke på hur läsandet har förändrats genom digitaliseringen. Som exempel pekar hon på att fler läser tidningen i telefonen än på papper samt att många läsare hittar artiklar via sociala medier.

Problemet, hävdar hon, är att de mediepolitiska verktyg som finns i dag är baserade på att läsarna fortfarande konsumerar nyheter via papper. Eftersom presstödets storlek beror på den abonnerade upplagan av den tryckta tidningen finns det pengar som inte används utan istället går direkt till statskassan.

Alice Bah Kuhnke skriver i GP att detta är särskilt bekymmersamt för lokaljournalistiken, och pekar på de över 120 lokala tidningsredaktioner som lagts ner utan att ersättas av någon annan journalistisk produkt.

LÄS OCKSÅ:

Utredningsdirektiven som regeringen tar beslut om i dag.

* Utredningens utgångspunkt ska vara de demokratiska utmaningar som följer av medieutvecklingen och våra förändrade konsumtionsmönster av media. Allmänhetens behov av allsidig information och individens möjlighet att vara demokratiskt delaktig oberoende av bostadsort ska stå i fokus. Utredaren ska även undersöka om det finns geografiska områden där tillgången till mediebevakning av lokala frågor och beslutsprocesser är särskilt svag.

* En särskild utredare ska analysera behovet av nya mediepolitiska verktyg som ligger bortom dagens system för presstöd. När presstödsförordningen upphör att gälla bedömer regeringen att presstödet i dess nuvarande form behöver ersättas av nya mediepolitiska insatser som kan skapa goda förutsättningar för kvalitetsjournalistik och lokalt nyhetsmaterial oavsett distributionssätt.

* Förslagen bör syfta till att främja möjligheterna för allmänheten att ta del av journalistik som präglas av mångfald, allsidig nyhetsförmedling, kvalitet och fördjupning, oavsett var i Sverige man bor.

* Utredaren ska i sin analys väga in aspekten av samernas status som urfolk samt de nationella minoriteternas behov och rättigheter när det gäller de nationella minoritetsspråken. Utredaren ska också beakta behoven av tillgängliga medier för personer med funktionsnedsättning, samt det allmänna biblioteksväsendets roll.

* Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2016, men redan 31 oktober i år ska utredaren göra en bred analys av det föränderliga medielandskapet. En referensgrupp med företrädare för riksdagens partier ska också knytas till utredningen.

Källa: Göteborgsposten

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkePresstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.