Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Så blir det nya mediestödet

Publicerad: 7 November 2016, 13:08
Uppdaterad: 8 November 2016, 07:19

Driftsstödet slopas och ersätts av ett produktionsstöd, enligt Medieutredningens förslag. Stödet blir bredare, men villkoren hårdare.


Ämnen i artikeln:

PresstödPressens opinonsnämndAlice Bah Kuhnke

I dag lämnade medieutredaren Anette Novak över sitt slutbetänkande till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Utredningen föreslår ett "moderniserat mediestöd" som ska träda i kraft 2018.

Ett av huvuddragen i förslaget är att dagen presstöd i form av driftsstöd ersätts av ett produktionsstöd, som kan omfatta alla innehålls- och spridningssformer. Det innebär att stödet inte är begränsat till betalda tidningar, utan kan ges även till digitala medier, gratistidningar, nyhets- och bildbyråer.

Utredningen föreslår samtidigt att budgetramen ökar stegvis med totalt 165 miljoner kronor fram till 2020, då det i så fall uppgår till 732,1 miljoner kronor.

Samtidigt som ramen för stödet ökar, ställs också nya villkor på dem som beviljas. Utredningen ställer bland annat krav på ett "kvalitativt och allsidigt journalistiskt innehåll".

Dessutom föreslår utredningen att samma villkor som finns i radio- och tv-lagen, ska gälla även för de nyhetsmedier som beviljas mediestöd.

– Trots att kravet på kvalitet och inre mångfald i sig betyder att det ska finnas en bredd i perspektiv och representation, behöver det tydliggöras genom ett eget villkor, sade Anette Novak vid pressträffen där förslaget presenterades.

– Jag kommer att få frågan om det villkoret skadar yttrandetfriheten. Svaret är nej, fortsatte hon.

Det nya stödet ska beräknas utifrån kostnader istället för utifrån betald upplaga, och kraven blir lägre för nystartade medier och medier som riktar sig till minoriteter.

I förslaget ingår också en tydligare separation från staten. Medieutredningen föreslår att det nya mediestödet fördelas av en ny mediestödsnämnd, utan politisk representation. Nämnden medlemmar ska istället nomineras av mediebranschen.

– Nämnden behöver göra kvalitetsbedömningar om mediernas innehåll, som politiker varken kan eller ska göra, sade Anette Novak.

Medieutredningen föreslår också att ännu en utredning tillsetts, med uppgift att hitta nya finansieringsmöjligheter för medierna.

– Pengarna som mediestödet kan ge täcker inte behovet, sade Anette Novak.

En av huvudpoängerna med medieutredningens förslag är att stärka den lokala journalistiken.

Enligt en undersökning som Medieutredningen genomfört anser 43 procent av medborgarna att de inte får tillräcklig information om viktiga lokala händelser.

– Den lokala journalistiken är navet i vår demokrati. För mig är det lika självklart att det ska finnas en journalist i Värnamo som att det ska finnas en polis, sade Alice Bah Kuhnke vid dagens pressträff.

Sex nyheter i det nya mediestödet

Stödet beräknas inte längre utifrån betald upplaga, utan på mediets kostnader. Ansvarigt utgivarskap blir tröskelvillkor. Extra stöd kan ges för bevakning av kommuner utan journalistisk närvaro. Extra stöd kan ges för satsningar på att utöka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Nystartade medier samt medier till det samiska folket och de nationella minoriteterna får lägre krav på användarförankring. Oberoendet från staten ökar. Stödet förankras i en ny mediestödslag som förändrar riksdagens roll bort från detaljorienterade beslut, till att i stället säkerställa långsiktig riktning. Stödet fördelas av en partssammansatt mediestödsnämnd, med representanter nominerade av mediebranschen.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.