Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

S-ledamot om mediestödet: ”Det behövs mer pengar”

Publicerad: 24 april 2020, 13:49

”Vi politiker måste visa att vi vill ha en fri press”, säger S-ledamoten Laila Naraghi, till Dagens Media.

Foto: Janne Næss

Det extra mediestödet på 200 miljoner kronor räcker inte. Det säger S-ledamoten Laila Naraghi, som anser att kulturminister Amanda Lind gör för lite: ”Det var ett stort misstag att släppa kulturpolitiken till Miljöpartiet”.


Ämnen i artikeln:

Amanda LindCoronaviruset

Laila Naraghi sitter i riksdagens konstitutionsutskott och är suppleant i kulturutskottet. Hon har engagerat sig i mediefrågor och är kritisk mot både sitt eget parti och regeringspartnern Miljöpartiet:

– Ska vi klara att rädda den lokala journalistiken behövs mer stöd. Det är olyckligt om vi som parti inte ser det. Och Amanda Lind måste också se vilken kris journalistiken är på väg in i.

Ökningen av mediestödet med 200 miljoner, som ska fördelas på flera hundra medieföretag, ser Laila Naraghi som otillräckligt och kortsiktigt:

– När den liberala demokratin utmanas av auktoritära konservativa krafter måste vi försvara det vi tror på. Då räcker det inte med fina ord, det behövs mer pengar. Vi politiker måste visa att vi vill ha en fri press.

Hon sätter sitt hopp till Magdalena Andersson, som i dag gjort tydligt att krisen i näringslivet och svensk ekonomi går djupare än befarat:

– Finansministern utesluter inga åtgärder eller branscher, säger Laila Naraghi. Där innefattar jag även mediebranschen. Men det behövs en ansvarig minister som förstår det också.

I går kovände miljöminister Isabella Lövin (MP) i frågan om reglerna för returpapper, som annars skulle belasta tidningsbranschen med 450 miljoner kronor om året från årsskiftet. Det är en fråga som Laila Naraghi drivit i över ett år:

– Trist att det skulle behövas en coronakris för att Miljöpartiet skulle ändra sig. Nu läggs kostnaderna på de redan pressade kommunerna i stället. Jag anser att staten borde ta den kostnaden.

 

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

Amanda LindCoronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev