söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ryssland försökte censurera svensk tidning

Publicerad: 22 augusti 2022, 12:19

Ryska staten försöker censurera den svenska tidningen Arjeplognytt.

För flera år sedan publicerade journalisten Marianne Hofman en intervju med en homosexuell same på sin nyhetssajt Arjeplognytt. Nu hotas hon av ryska censurapparaten för artikeln.

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter eftermiddagDagspress

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


För nära fyra år sedan publicerade Arjeplognytt och tidningen Samefolk en artikel om en homosexuell same och hans kamp mot psykisk ohälsa. Några veckor senare återpublicerades intervjun på ryska av The Barents Observer. Kort därefter kontaktades redaktionen av den ryska censurapparaten Roskomnadzor som krävde att tidningen skulle plocka ned intervjun, skriver Dagens Nyheter.

LÄS MER: Rysslands krav: Avpublicera inom 24 timmar eller bli blockerade

De vägrade och sajten blockerades i Ryssland.

Nu återaktualiseras historien efter att skribenten bakom artikeln, Marianne Hofman, tillika nyhetssajtens ägare i torsdags fick ett hotbrev från samma ryska censurmyndighet. Men istället för att plocka bort artikeln la hon upp den på förstasidan igen.

– Varför ska de få bestämma över min tidning? Det är oacceptabelt, och det jag kände när jag fick kravet var ilska. Jag har fått kommentarer om att jag tagit upp en kamp mot Ryssland, men jag ser det inte så. Jag ser det som att jag står upp för vår svenska press- och yttrandefrihet, säger hon till Dagens Nyheter.

För henne är det principfrågan som är viktig.

– Det är grundläggande för alla i ett samhälle att vi får tillgång till oberoende information. Lever man i en demokrati där man ska kunna påverka och vara delaktig är information viktig, säger Marianne Hofman till DN.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev