söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ryska journalister får fristad i Göteborg

Publicerad: 17 juni 2022, 09:13

Ulla Sätereie, ordförande för Föreningen Grävande journalister. Foto: Anna von Brömssen

Tre ryska journalister får journalistisk fristad i Göteborg, genom ett projekt drivet av föreningen Grävande journalister.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenStampenDagspresspressfrihet

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Genom ett projekt som föreningen Grävande journalister är drivande i kommer tre oberoende ryska journalister få en redaktionell fristad i Göteborg under två års tid. 

– Det känns väldigt stort att vi, åtminstone till en liten del, kan bidra med att stötta den fria och oberoende journalistiken i Ryssland, säger Ulla Sätereie, ordförande för Föreningen Grävande journalister, till Dagens Media. 

Svenska Institutet, Västra Götalandsregionen och Sätila Foundation är medfinansiärer i projektet som har inspirerats av VGR:s fristadsengagemang.

Stampen-ägda Göteborgs-Posten kommer att ge publicistiskt stöd när journalisterna etablerar sig i Sverige. 

Det är ännu inte klart var artiklarna kommer att publiceras eller vilka redaktioner journalisterna kommer att jobba för. 

– Men tanken är att de ska publicera rysk journalistik om Ryssland för rysk publik. Artiklarna kommer spridas in i Ryssland via VPN-tunnlar, Telegram, Instagram och liknande eftersom det inte går att sprida via den vanliga webben då alla oberoende redaktioner är nedstängda. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev