Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Rysk antipiratlag väcker protester

Publicerad: 2 Augusti 2013, 05:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:39

En ny lag som ska stoppa upphovsrättsbrott för film och tv väcker ilska i Ryssland. Motståndarna hävdar att lagen är slarvigt skriven och kommer att sönderreglera internet.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

I går trädde den nya antipiratlagen ikraft i Ryssland. Lagen är till för att skydda upphovsmän bakom filmer och tv-serier från illegal nedladdning, skriver Dagens Nyheter på sin ledarsida.

Medan förespråkarna hävdar att lagen kommer få ordning på den ryska nedladdningsanarkin och öppna för en legal marknad för online-film höjs även kritiska röster.

Bland annat påstås lagen vara slarvigt skriven och vara full av kryphål som banar väg för godtyckliga stängningar av webbplatser.

Om upphovsmännen anser att någon stulit deras material ger den nya lagen dem rätt att vända sig till en särskild domstol som beslutar om klippet ska tas bort utan rättegång. I ett senare skede kan IP-adresser blockeras.

Att den ryska regimens egentliga syfte är att tysta oliktänkande är en utbredd åsikt pland motståndarna som i en tyst protest mot lagen släckte ned två tusen webbsidor i går.

"Reglering av det fria ordet behöver vara rättssäker för att inte öppna för godtycklig cencur. Det är omoraliskt att gömma sig bakom fina ord om kulturutövares äganderätt för att tysta politiska motståndare. Tyvärr är lagen utformad så att det ändå verkar vara den ryska regimens egentliga syfte", skriver DN .

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.