Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

RUG vill se FN:s säkerhetsråd agera för pressfriheten i Afghanistan

Publicerad: 19 augusti 2021, 06:02

FN:s säkerhetsråd behöver diskutera situationen för journalister och media i Afghanistan. Det menar pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserpressfrihet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


På det möte som Reportrar utan gränser vill att FN:s säkerhetsråd ska hålla bör det tas fram en beredskapsplan för hur pressfriheten ska kunna upprätthållas efter talibanernas övertagande i Afghanistan. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Reportrar utan gränser menar att FN:s säkerhetsråd – med hjälp av de redan antagna FN-resolutioner som ska stärka journalister – kan få en viktig roll i utvecklingen för landets journalistik och situationen för journalister i Afghanistan.

Det viktigaste som beredskapsplanen ska innehålla är enligt Reportrar utan gränser:

Skydd av afghanska journalister och medier var de än befinner sig.

Stöd till journalister som vill lämna Afghanistan, framför allt genom att förenkla reglerna för att få visum och finansiera resor.

Skapandet av en fond för att täcka omedelbara behov för afghanska journalister och medier var de än befinner sig.

Samordning och konsultering om att säkra de afghanska mediernas existens på lång sikt, om nödvändigt genom flytt utomlands.

Stöd till afghanska organisationer som Center for the Protection of Afghan Women Journalists (CPAWJ) och Afghan Journalists Safety Committee (AJSC).

Den senaste tidens utveckling i Afghanistan har bland annat lett till att ett hundratal afghanska medier avvecklat sin verksamhet samt att hundratals journalister hållit sig undan eller lämnat landet.

Talibanerna lovade nyligen på en presskonferens att respektera pressfriheten, men detta ska – enligt Reportrar utan gränser – tar med ”en stor dos skepsis”. 

På Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex hamnar Afghanistan på plats 122 av 180.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev