söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

RUG: "Situationen har skärpts"

Publicerad: 22 februari 2012, 14:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:32

Reportrar utan Gränsers ordförande Jesper Bengtsson om att två journalister dödats i en attack i syriska Homs.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


Som dagensmedia.se tidigare rapporterat så har två journalister dödats och tre skadats i staden Homs i Syrien.

– Situationen för journalister i Syrien är extremt kontrollerad och har skärpts ytterligare. Det har varit en av de mer restriktiva områdena för pressen att vistas i. Sedan är det så att om en konflikt skördar ett stort antal civila offer så ökar också riskerna för journalisterna, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan Gränser, till dagensmedia.se.

Han fortsätter:

– Nu ser det inte ut att bli bättre. I en av sina sista rapporter pratade Marie Colvin om att regimen förbereder en massaker.

Men det är inte bara i Syrien som journalister far illa. Jesper Bengtsson ser dödsfallen som en del i en mörk trend som har pågått en längre tid.

– Antalet journalister som blir hotade eller dödade har ökat under nästan hela 2000-talet. Det gäller främst hot från karteller och miliser, men det som är tydligt är att journalister allt oftare ses som part i konflikter, som nu i Homes, säger han.

Jesper Bengtsson säger att det utöver ett långsiktigt arbete för att öka respekten för journalisters arbete också är viktigt att arbetsgivarna tar ansvar och erbjuder sina reportrar adekvat skydd. Detta är något som han tycker saknas i dag.

– Generellt så kan man säga att eftersom att redaktionerna använder sig av allt färre fast anställda och allt fler frilansreportrar så tar arbetsgivarna mindre ansvar. Det är viktigt att reportrarna får tillgång till bland annat skyddsutrustning, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev