Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

RUG:s lokala korrespondent döms till tre års fängelse

Publicerad: 11 augusti 2020, 06:32

I går föll domen mot Reportrar utan gränsers lokala korrespondent i Algeriet, journalisten Khaled Drareni, som greps vid en demonstration i mars. Han får tre års fängelse.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var i mars som journalisten Khaled Drareni, som är Reportrar utan gränsers lokala korrespondent i Algeriet, greps under en demonstration han bevakade.

I går, måndag, dömdes han till tre års fängelse av en domstol i Algeriet. Khaled Drareni döms för att ”ha uppmuntrat till väpnat uppror” och för att han anses ”utgöra en fara för den nationella enheten”. 

Förutom att Khaled Drareni är lokal korrespondent för RUG:s räkning arbetar han för den algeriska sajten Casbah Tribune och franska TV5 Monde.

Precis som på många andra platser i världen har situationen för journalister i Algeriet har, enligt RUG, kraftigt försämrats under våren till följd av pandemin. Khaled Drareni är bara en av flera journalister som gripits när de utfört sitt arbete.

– Domen mot vår korrespondent Khaled Drareni är kulmen på en längre tid av rättsliga trakasserier mot en kritiskt granskande och oberoende journalist. Tyvärr är våra korrespondenter som rapporterar om attacker mot pressfriheten extra utsatta, som till exempel Erol Önderoglu, i Turkiet, som fått utstå åratal av juridisk förföljelse. Beteendet är vidrigt och går helt på tvärs mot allt vad rättsstaten heter. Algeriets rättsystem visar i dag tydligt att det är en pressfrihetens fiende, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

På Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2020 rankas Algeriet på plats 146 av 180.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev