Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

RUG: ”Ansvariga för journalistmordet måste ställas till svars”

Publicerad: 16 oktober 2020, 09:27

Med anledning av att det nu har gått tre år sedan mordet på Daphne Caruana Galizia publicerar Reportrar utan gränser och flera andra organisationer i dag ett öppet brev i vilket de kräver att de ansvariga ställs inför rätta.

Foto: Melker Dahlstrand

De som är ansvariga för mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia måste ställas till svars. Det skriver RUG i ett öppet brev med anledning av att det i dag gått tre år sedan mordet på Malta.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I dag är det tre år sedan den grävande maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia, som återkommande rapporterat om maktmissbruk och korruption i landet, dödades av en bilbomb.

Ännu har ingen fälts för mordet. Enligt Reportrar utan gränser är det bristen på reformer som sätter käppar i hjulet för utredning av mordet.

– Tre år av straffrihet för mordet på Daphne Caruana Galizia är alldeles för lång tid. Fler av de rekommendationer som Reportrar utan gränser lämnade i en rapport för ett år sedan har fortfarande inte genomförts av Maltas regering. Att tillåta den här typen av straffrihet inom EU öppnar tyvärr dörren för liknande attacker mot journalister. Det måste till en tydlig signal för att detta inte ska hända igen, i EU eller någon annanstans”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Med anledning av att det nu har gått tre år publicerar Reportrar utan gränser och flera andra organisationer i dag ett öppet brev i vilket de kräver att de ansvariga ställs inför rätta.

2020 års pressfrihetsindex hamnar Malta på plats 81 av 180.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev