torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

RUG anmäler Saudiarabiens kronprins för mordet på Jamal Khashoggi

Publicerad: 3 mars 2021, 11:41

Anmälan är på hela 500 sidor som berör 35 journalister samt mordet på Jamal Khashoggi och 34 fängslade journalister, inklusive bloggaren Raif Badawi, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Reportrar utan gränser anmäler Saudiarabiens kronprins som ansvarig för mordet på journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi. ”Nytt sätt att pressa pressfrihetens fiender”, säger Erik Halkjaer till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserDagspress

DG


På måndagen den 1 mars lämnade organisationen Reportrar utan gränser in en anmälan gällande brott mot mänskligheten till den tyska federala åklagaren i Karlsruhe, i Tyskland. 

Anmälan riktas mot den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman och fyra andra högt uppsatta saudier i kronprinsens krets, enligt ett pressmeddelande.

Den hela 500 sidor långa anmälan berör mordet på journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi och ytterligare 34 fängslade journalister, inklusive bloggaren Raif Badawi.

– Vi anmäler för att vi anser att Saudiarabien utifrån en statligt sanktionerad strategi tystar journalister genom fängslanden och trakasserier. Det här öppnar för ett nytt sätt att försöka pressa pressfrihetens fiender, säger Erik Halkjaer till Dagens Media och fortsätter: 

– Vårt internationella sekretariat i Paris har valt att vända sig till en tysk åklagare då chansen till att förundersökningar inom internationell rätt öppnas där är större än i många andra länder.

Anmälningar som rör internationell rätt kan göras i alla länder. Och i det här fallet har man alltså vänt sig till en tysk åklagare.

LÄS OCKSÅ: RUG: ”Ansvariga för journalistmordet måste ställas till svars” 

Det var i oktober 2018 som journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi befann sig på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Men efter det försvann han spårlöst. Kroppen har fortfarande inte återfunnits.

Enligt turkiska utredare mördades och styckades han inne på konsulatet. Saudiarabien ska enligt utredarna ha sänt 15 personer till staden för att mörda Khashoggi. 

– Efter att det svenska åklagarväsendet visat lite intresse av att öppna en förundersökning för brott mot mänskligheten i fallet med Dawit Isaak och Eritreas president Isayas Afwerki, och med en pågående, oberoende parlamentarisk utredning av den svenska regeringens agerande i fallet, kan vi bara hoppas att tyska åklagare är beredda att gå längre i detta fall, säger Erik Halkjaer.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev