Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

RSF flaggar för att journalister kan bli måltavlor i kriget

Publicerad: 25 februari 2022, 07:17

”Journalister är regimens främsta mål”, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Foto: Jens Sølvberg/Reportrar utan gränser

Rysslands pågående invasion av Ukraina kan sätta journalister i omedelbar fara. Det varnar Reportrar utan gränser (RSF) för som nu vill säkerställa skyddet mot journalister.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserNyheter

Läget mellan Ukraina och Ryssland har varit konfliktfyllt sedan 2014, men efter en tid av eskalerande hot invaderade Ryssland på torsdagen Ukraina. Runt 100 000 människor tvingades i samband med det lämna sina hem i landet, enligt FN:s flyktingorgan. Och – även om den totala dödssiffran inte är fastställd – så uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att omkring 140 ukrainska soldater hittills har förlorat livet i striderna och över 300 har skadats.

Situationen i Ukraina, under den ryska militära insatsen, har med andra ord snabbt gjort landet farligt för befolkningen. Och som vanligt i krig riskerar även journalister på plats att drabbas, flaggar den internationella pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF). En del korrespondenter har redan lämnat fronten på grund av säkerhetsläget.

LÄS OCKSÅ: Bonnier News markerar stöd för Ukraina – trots journalister på plats

– Vi känner väl till de ryska metoderna. Journalister är regimens främsta mål. Det såg vi till exempel när Krim annekterades 2014 och i de territorier som då, med stöd av Ryssland, ockuperades av Donbass-separatisterna. Under konflikten i Donbass, 2014-2016, dödades tio ukrainska journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i en kommentar. 

Därför uppmanar pressfrihetsorganisationen nu de stridande parterna, men också internationella organisationer, att säkerställa att journalister skyddas.

På Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex hamnar Ryssland på plats 150 av 180 och Ukraina på plats 97.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev