torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Riksdagen röstar ja till förändrat presstöd

Publicerad: 15 december 2014, 15:42

Presstödet behöver anpassas till det nya medielandskapet anser centerpartisten Per-Ingvar Johansson i en motion som fick grönt ljus i riksdagen idag.

Ämnen i artikeln:

Dagspress

AA

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se


Kostnaderna för tidningars digitala utgivning bör vara en del av underlaget när presstödet beräknas, det är utgångspunkten i en motion av centerpartisten och riksdagsledamoten Per-Ingvar Johnsson som röstades igenom av riksdagen idag. Enligt Per-Ingvar Johansson har presstödet inte hängt med i den digitala omställningen som just nu pågår.

- Genom att även intäkterna från den digitala utgivningen nu kommer finnas med när presstödet beräknas ges bättre möjligheter för dagstidningarna att klara av de anpassningar till det nya medielandskapet som är nödvändiga, säger Per-Ingvar Johnsson i ett pressmeddelande.

Ytterligare en förändring är att tidningarna nu ska få ha en större andel friexemplar och ändå behålla presstödet. Idag krävs att minst 70 procent av tidningarnars utgivning är abonnerad.

- Med möjlighet att dela ut fler friexemplar ges bättre möjligheter för tidningarna att möta konkurrensen från gratistidningarna, säger Per-Ingvar Johnsson i pressmeddelandet.

Tanken är att förändringarna ska träda i kraft snarast.

Även kulturminister Alice Bah Kuhnke har tidigare berättat att hon är för förändringar av presstödet, bland annat i en intervju med Dagens Media.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev