Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Riksarkivet anklagar Aftonbladet för att missbruka svenska flaggan

Publicerad: 11 november 2021, 12:54

Foto: JANNE NAESS

Aftonbladets användning av den svenska flaggan under landslagsmatcher i fotboll utgör ett ”missbruk” eftersom den används i syfte att marknadsföra tidningen. Det menar statsheraldikern vid Riksarkivet.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Statsheraldikern vid Riksarkivet, som ska verka för att bestämmelser om Sveriges flagga följs, vänder sig mot att Aftonbladet använder svenska flaggan under landslagsmatcher i fotboll i marknadsföringssyfte. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren, som tagit del av en mejlväxling mellan statsheraldikern och en anmälare.

På den aktuella flaggan har Aftonbladet lagt in texten ”Heja Sverige” i sitt eget typsnitt.

En jurist på Schibsted ska ha uppmärksammats på statsheraldikerns missnöje. Ärendet har inte prövats juridiskt, men enligt statsheraldikern kan det bryta mot lagen (SFS 1982:269) som säger att flaggan inte får förses med ytterligare bokstäver eller tecken.

Våren 2017 reagerade statsheraldikern på Mittmedias användande av den svenska flaggan för att marknadsföra sin app med lokala nyheter på arabiska. Då uppmanades uppmanas Mittmedia att antingen ansöka om tillstånd eller upphöra med marknadsföringen.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev