Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Rickard Olsson: "Det största hotet mot journalistiken är journalisterna själva"

Publicerad: 1 Juni 2015, 08:12
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:59

SVT-programledaren Rickard Olsson riktar hård kritik mot de svenska medieföretagen och journalisterna.


Ämnen i artikeln:

Arbetarbladet

SVT-profilen Rickard Olsson går till angrepp på den svenska mediebranschen i en krönika i tidningen Arbetarbladet.

Han anser att den glömmer bort sitt kärnvärde och blir irrelevant.

"Just nu letar alla mediebolag med ljus och lykta, godis och chips efter den unga publiken. Den publik som inte vill betala för tidningsnyheter, de som väljer bort TV och radio till förmån för Youtube, Spotify, dataspel och sociala medier", skriver Rickard Olsson, och fortsätter:

"I jakten krumbuktar och åmar man sig så man bygger personliga varumärken och försöker vara frän. I den jakten glömmer man lätt sitt kärnvärde, man blir fjäskig istället för tuff, man blir inställsam istället för ifrågasättande, man uppfattas som en pappa i Hip-Hop kläder med basketboll under armen. Man blir helt enkelt inte relevant, varken för de unga eller för dem gamla. Då spelar det ingen roll om man finns på läsplatta, nätet, eller i mobilen."

Han riktar också hård kritik mot Mittmedias beslut att placera sportchefen för Arbetarbladet i Östersund – 40 mil bort. Något som han nyligen debatterade i radio.

"Jag tyckte det var konstigt att kalla det satsning på lokaljournalistiken eftersom Arbetarbladet både har SAIK, Brynäs IF, Gefle IF, och nu GGIK (grattis) i de högsta divisionerna. Som gammal Gävlebo vet jag ju hur djupt in i folksjälen den lokala sporten sitter. Från dom lägsta divisionerna till dom högsta. I mitt huvud fick jag inte ihop det, jag blev bekymrad och det blev debatt. Efter debatten förstod jag ännu mindre. Men det verkar vara så att man drar ner på resurser lokalt, gör en omorganisation som man kallar satsning, blundar och håller tummarna och hoppas att resultatet ska bli bättre eller att ingen ska märka något."

Rickard Olsson avslutar med att konstatera att de högerextrema krafterna inte är det största hotet mot journalistiken.

"Jag tror det största hotet mot journalistiken är journalisterna själva. När journalister blir tjänstemän i vindjacka då blir man lika intressant som ett ordinärt facebookflöde. Å det är ett stort demokratiskt framtidsproblem", skriver han.

LÄS OCKSÅ:

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

Arbetarbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev