Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Richard Herrey överklagar till Högsta Domstolen

Publicerad: 27 oktober 2017, 13:16
Uppdaterad: 30 oktober 2017, 08:16

Efter rasist-tweeten. Aftonbladet och journalisten Martin Aagård har friats i både tingsrätten och hovrätten – nu vill Richard Herrey ta ärendet vidare till Högsta Domstolen.


Aftonbladet-journalisten Martin Aagård kallade artisten Richard Herrey för "din gamle rasist" på Twitter.

Ärendet har tidigare tagits upp i både tingsrätten och hovrätten, och nu vill artisten och programledaren Richard Herrey ta ärendet vidare till Högsta Domstolen.

– Eftersom det saknas vägledande avgöranden avseende under vilka förutsättningar kränkande uttalanden i en situation som den aktuella föranleder ansvar för förtal och skadeståndsskyldighet och då näthat på sociala medier har blivit allt vanligare, är det mycket angeläget att frågan tas upp till prövning av Högsta domstolen, säger Richard Herreys ombud, advokat Thomas Ekenberg och biträdande jurist Yvonne Wingqvist, vid Ekenberg & Andersson Advokatbyrå, i ett pressmeddelande.

Richard Herrey har via sitt ombud skickat in en överklagan till HD, och det står ännu inte klart om Högsta Domstolen väljer att ta upp ärendet.

I augusti 2015 lämnade Richard Herrey in en  stämningsansökan mot Aftonbladet och Martin Aagård. Den gången friades Aftonbladet från misstankar om förtal som följd av Twitterbråket.

Och så sent som i september i år rullade ärendet vidare hos hovrätten. Även den gången gick Aftonbladet vinnade ur striden när hovrätten fastställde tingsrättens dom, vilket innebar att Richard Herrey tvingades ersätta både Martin Aagård och Aftonbladet för deras rättegångskostnader.

Bakgrunden till bråket är en tweet från Martin Aagård som enligt tingsrätten föranleddes av att Danske Folkeparti dagen innan vunnit i det danska riksdagsvalet. Enligt tingsrätten var Aftonbladet-journalistens inlägg om Richard Herrey endast en del av en politisk debatt på Twitter.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.