Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Retriever granskas av KKV

Publicerad: 30 September 2014, 11:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:27

UPPDATERAD. Konkurrensverket, KKV, väljer att granska Retriever – efter en anmälan av den konkurrerande mediebevakaren Opoint.


Ämnen i artikeln:

retriever

Opoint, som Infopaq fusionerades med i slutet av förra året, fick sin anmälan mot Retriever registrerad den 25 september.

Enligt Opoint har ett flertal tidningshus valt att säga upp sina tillgångsavtal med Opoint beträffande de digitala versionerna av tidningarna, med ”uttrycklig motivering att Retriever istället ges exklusiv rätt att vidaresälja de digitala versionerna”.

Opoint slår fast att Retriever ägs av TT-Gruppen, som i sin tur ägs av flera stora tidningshus, och att det i flera fall är dessa företag som har nekat Opoint tillgång till materialet.

– Det finns två bolag i Sverige som tillhandahåller den här tjänsten på marknaden, och det är Retriever och Opoint. Det enda vi vill ha är lika konkurrensvillkor, säger Terje Andersen, koncernchef för Opoint, till Dagens Media.

Tillsammans utgör TT-Gruppens ägare en stor en stor del av den totala upplagan inom svensk dagspress.

I april i år ska Retriever, enligt anmälan, ha erbjudit Opoint att få köpa tillgång till digitala tidningar direkt från Retriever.

Men enligt Opoint ska det pris som företaget erbjöds vara åtta gånger högre än den ersättning som Opoint tidigare betalade direkt till mediehusen.

”Källor i branschen gör gällande att Retrievers provision på vidareförsäljningen uppgår till 40 procent. Opoint har inte sett det som möjligt att acceptera detta erbjudande. De föreslagna prisnivåerna kan uppenbarligen misstänkas vara prisdiskriminering i syfte att utestänga Opoint från tillgång”, skriver företaget.

– De använder en prismekanism som gör det helt omöjligt för oss att konkurrera, säger Terje Andersen.

Enligt Opoint missbrukar Retriever sin dominerande ställning, genom att försöka stänga ute företaget från marknaden.

”Om denna utestängning fortgår riskerar den att leda till stor skada för konkurrensen inom svensk mediebevakning. I praktiken kan i så fall endast en aktör tillhandahålla ett konkurrenskraftigt erbjudande”, skriver Opoint.

Opoint uppskattar att marknadens värde uppgick till 269 miljoner kronor under 2013, där Retriever står för 66 procent och Opoint för 34 procent.

– Retriever bryter mot en eller flera regler i konkurrenslagen. Resultatet kan bli att det bara blir en aktör på marknaden. Då är det monopol, och det är inte positivt för kunderna, säger Terje Andersen.

Hos Konkurrensverket har man nu beslutat att gå vidare med ärendet, och Retrievers påstådda missbruk ska utredas.

– Vi har bestämt att det här är något som vi vill prioritera och titta närmare på, säger handläggaren Vian Quitaz till Dagens Media.

Hon kan inte ge något besked om hur lång tid utredningen kan ta.

– Det är svårt att ge tidsramar i missbruksutredningar, ibland tar det mer än ett år, ibland går det fortare. Men just det här ärendet utreder vi intensivt, så det kan gå fortare än vanligt.

LÄS OCKSÅ RETRIEVERS VD:S KOMMENTAR:

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

retriever

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.