Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Researchgruppen om Guldspaden: "Det vi gör är journalistik, inte politik"

Publicerad: 24 mars 2014, 11:56
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

Researchgruppen och Expressen har belönats med en Guldspade för sin avpixling av hatarna på nätsajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider. Så här tycker de om priset.

Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

DT

Dante Thomsen

PU

Pär Ullrich


Expressen och Researchgruppen gemensamma gräv om näthatarna gav stort genomslag i slutet av förra året. Bland annat avslöjade parterna att flera SD-politiker skrivit anonyma hatkommentarer på sajter som Avpixlat och Exponerat.

Nu har grävet också belönats med en Guldspade i webbkategorin för " en banbrytande och innovativ research som innebar ett genombrott och gav ny kunskap".

Christian Holmén är chef för Expressens grävgrupp:

– Vi är väldigt glada, det är hedrande att få det här priset. Vi är glada över att juryn har uppmärksammat det som var vår ingång i det hela, att de här sajterna är politiska maktfaktorer som är värda att granska, säger han till Dagens Media.

Har ni fått mycket hatmejl efter granskningen?

– Inte särskilt många. Men de personer som har velat bedriva sin propaganda i anonymitet och som är föremål för den här typen av granskningar är så klart inte odelat förtjusta över det här.

Jag såg att David Baas hyllas med en egen löpsedel på Södermalm, fick du också ett löp?

– Jag vet faktiskt inte. Det skulle väl vara hemma på Åland då. Men jag är väl inte odelat förtjust i det där heller, haha.

Måns Nilsson, frilansjournalist och en del av Researchgruppen glädjs även han över priset.

– Det känns bra, det är ju inte varje dag man vinner en Guldspade. Vi har fått väldigt bra reaktioner och det är många som berömmer oss och tycker att det är välförtjänt. Sedan har vi såklart fått respons från de vi har granskat också.

Vilken respons då?

– Vi drabbas ju också av näthat. Det finns en stor kategori människor som tycker att det här priset visar på någon form av mänsklig undergång. Men det är ingen saklig kritik, och egentligen samma sak som vi kom fram till i granskningen. Det är inget som vi bemöter.

Varför tror du att ni vann?

– Vi ville visa att det inte bara rör sig om enskilda kommentarer utan att det faktiskt är en politisk diskurs där människor skriver med målet att förändra det offentliga samtalet. Vi ville bidra till att slå sönder några myter om att de som kommenterar är unga, arbetslösa män på landet. Det här är en folkrörelse. Sen så var metoden i grävet ganska innovativ, och så måste jag säga att det är ett bra jobb också, objektivt sett.

Vad tror du om det här i framtiden?

– Det är ett hårt klimat och en hård ton på nätet generellt, oavsett vad det handlar om. Det kommer vi att behöva förändra. Man kan bara se på vad som har hänt på några års tid, så fort man slår på datorn så möts man av ett hat. Även om det man skriver sker i stundens hetta så ligger det ju kvar. Det kan bli ett stort problem framöver eftersom alla finns på nätet. Det vi gjorde var en mätning, sen kommer det här behöva granskas även i fortsättningen, ur fler perspektiv.

Planerar ni mer liknande jobb?

– Ja, det finns saker som ännu inte är redovisade och som vi jobbar vidare med. Så det kommer att komma mer under året.

Vad tycker du om kritiken mot er, att ni är politiskt färgade och partiska?

– Den var ju inte oväntad. Den här gruppen är ett kollektiv. Vi har några med politisk bakgrund och några som inte har det. Själv är jag skribent och har skrivit om allt möjligt. Om vi i dessa tider inte kan diskutera antirasism i Sverige så har vi stora problem, och den senaste tidens utveckling har visat det. Det Researchgruppen gör är inget politiskt arbete, det är ett journalistiskt arbete.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev