Republikanska föreningen slår mynt av prinsfödseln

2016-03-03 13:00  
Republikanska föreningens annons från förra födseln.

Prinsen är född – då kampanjar Republikanska föreningen. "Det var Hovet som började".

I går kväll födde Kronprinsessan Victoria sitt andra barn: en prins som ska heta Oscar. Journalisterna på plats på Karolinska sjukhuset jublade när prins Daniel berättade att det blev en pojke. Några som däremot inte jublar är Republikanska föreningen.

Som Dagens Media tidigare har berättat har föreningen, som verkar för att avskaffa monarkin, samlat in pengar till en kampanj i samband med födseln. Totalt har föreningen nu fått in 80 000 kronor, vilket räcker till en annons i DN i helgen.

”Det blev ett vanligt barn” ska det stå.

– Många har spontant tyckt till om vilken annons vi skulle välja och det var lite poängen också. Det som är viktigt för oss är att få de som redan sympatiserar med oss att bli medlemmar. Även om det är trivialt med barnafödsel innebär det att frågan lyfts fram och att folk börjar fundera över monarkin, säger Jonas Wikström, kampanjombudsman, till Dagens Media.

Vad tycker du om mediebevakningen?

– Att det är överraskande mycket även för oss som jobbar med det här. Vi förväntade oss ganska mycket skriverier men det känns som att det har fått enorma proportioner som inte känns riktigt sunda.

Jonas Wikström ger inte mycket för de kritiker som menar att Republikanska föreningen gör något negativt av en positiv händelse, som ett barns födelse.

– Det var Hovet som började. Det var Hovet som skickade pressmeddelande och det var Hovet som arrangerade presskonferens. Om vi hade fått välja hade de gärna fått ha en privat födelse och en fin stund med familjen men det är Hovet som gör det till en offentlig angelägenhet, för att skapa stöd för monarkin. En av Victorias viktigaste uppgifter är att föda barn som kan ärva tronen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt