fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Reportrar utan gränser anmäler Eritrea för brott mot mänskligheten

Publicerad: 21 oktober 2020, 13:11

”Det brådskar med en svensk förundersökning”, säger iranska advokaten och Nobelpristagaren Shirin Ebadi som är en av de som skrivit under anmälan.

Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakReportrar utan gränserDagspress

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Undertecknat av tolv internationella människorättsjurister anmäler Reportrar utan gränser åtta personer i Eritreas statsledning för brott mot mänskligheten, tortyr och påtvingat försvinnande i Dawit Isaaks fall.

Anmälan lämnades över till åklagarmyndigheten i Göteborg under onsdagen. En liknande anmälan gjordes 2014 men lades ned. 

– Det spelar ingen roll hur högt uppsatta de är, de som låtit gripa Dawit Isaak och som låtit honom plågas i fängelse i snart 20 år. De måste ställas till svars. Det brådskar med en svensk förundersökning. Så länge dessa människor tillåts gå fria och så länge länder som kan göra något låter bli så länge kan Eritrea inte få rättvisa, säger den iranska advokaten och Nobelpristagaren Shirin Ebadi, i ett uttalande. 

Både president Isaias Afwerki och hans närmaste rådgivare, utrikes-, informations- och justitieministern, generalstabschefen och två chefer för säkerhetstjänsten anmäls. 

Dawit Isaak greps 2001 och har sedan dess suttit fängslad utan rättegång i Eritrea. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev