Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Reportrar får lämna Expressen

Publicerad: 14 januari 2014, 14:22
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:51

Expressens nedskärning berör inte bara redigeringen. "Tre-fyra reportrar som är anställda hos Marieberg Media kommer inte fortsätta", säger Olle Fors, fackklubbsordförande på Expressen.


Dagens Media kunde igår berätta att Expressen sparar pengar genom att inte förlänga kontrakt med personer anställda i det Bonnierägda bemanningsföretaget Marieberg Media, och därifrån hyrs ut till Expressen.

Under tisdagen satt fack och ledning i förhandling.

– Vad det handlar om är att successivt när kontrakten går ut nu i januari, så är det tre-fyra reportrar som är anställda hos Marieberg Media som inte kommer fortsätta på Expressen. Sen handlar det ytterligare om möjligtvis nån eller ett par redigerare, säger Olle Forss, journalistklubbens ordförande på Expressen.

Forss kallar utvecklingen för "ingen stor spardramatik".

– Det är väldigt tråkigt att förlora duktiga medarbetare, men förhoppningsvis så kommer de tillbaka.

Nedskärningarna drabbar inte bara bemanningsanställda. Ledningen ändrar även i nyhetsredaktionen struktur, och många reportrar får lämna papperstidningen, främst för webben.

Även chefsorganisationen omorganiseras, enligt uppgift till Dagens Media.

– Ja, det pågår en överflytning från pappret till webben, så som det ser ut på många redaktioner. Vi kommer även att internutbilda redigerare att bli webbredaktörer, ett sätt att rädda jobb för redigerare som på sikt riskerar att bli av med sin tjänst, säger Olle Forss.

En anställd vid Expressen säger till Dagens Media att situationen på redaktionen skapat stor oro bland de anställda, och att många känner att ingen längre går säker.

– Och informationen har varit nästan obefintlig. Man har tagit in en och en för att tvinga dem till omplaceringar, men har inte öppet förklarat för redaktionen varför nedskärningarna behövs eller hur det kommer att påverka tidningen, säger en Expressen-medarbetare till Dagens Media.

Olle Forss, journalistklubbens ordförande:

– Jag kan nog hålla med om att interninformationen varit dålig.

LÄS OCKSÅ:  Expressen skär ner

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev