Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Reportern om flicksnärte-krönikan: "Man måste våga ta ut svängarna"

Publicerad: 26 mars 2014, 14:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:43

Hans krönika har fått många i branschen att tappa hakan. För Dagens Media berättar Norra Hallands Kristian Alm om varför han kallar sin kollega för "flicksnärta" och "lilla gumman".


Det är i en krönika på Norra Hallands sajt som den, till synes mycket bittra, reportern Kristian Alm gratulerar den yngre kollegan Josefine Julén till ett nytt jobb på Expressen.

Men krönikan, och språkbruket i den, har fått många att sätta eftermiddagskaffet i halsen.

" Så nu drar denna 30-åriga flicksnärta till Stockholm för fyra månaders inhopp på Expressen, lovad guld och gröna skogar bara för att hon inte valde någon annan kvällstidning. Vem ska jag nu tjabba med på tjänsterummet? Vem ska pms-skrika till mig: 'Tyst, annars sliter jag av farbror hörlurarna!' Och vem ska jag hånande svara: 'Lilla gumman, stoppa tillbaka nappen i munnen och jobba i stället'", skriver Kristian Alm.

På Twitter har krönikan kallats för " sunkig", " det mest idiotiska jag läst" och " det sjukaste".

När Dagens Media når Kristian Alm skrattar han högt. Han berättar att han fått en mängd reaktioner på krönikan under dagen. Även på Norra Hallands sajt har folk skrivit arga kommentarer.

– Första dygnet var det bara glada tillrop från folk som tycker att krönikan var trevlig och kul, men i förmiddags dök det plötsligt upp ett riktigt argsint mejl och sedan verkar det ha spridits på något sätt. Krönikan har nästan blivit viral.

Under dagen har Kristian Alms mejlbox fått jobba på högvarv.

– Det är feministiska nätverk och alla möjliga organisationer som tar den här krönikan otroligt seriöst och som anser att den är symptomatisk för något. Då blev det plötsligt helt annorlunda så jag fick vända på den här bilden i skallen. Det var jätteintressant.

Kristian Alm berättar att han och Josefine Julén läst krönikan tillsammans och att de båda skrattat gott åt den.

– Vi har arbetat ihop och varit rumskamrater i fem år. Det var också jag som anställde henne och vi har ett jättebra samarbete. Jag är exakt lika gammal som hennes mamma och vi har ett förhållande där hon kallar mig för gubbe och där jag säger flicksnärta, säger han och fortsätter:

– Vi har den jargongen och jag tyckte att det här var ett lite roligt sätt att berätta att det går bra för henne. Min tanke var att göra ner mig själv för att lyfta henne. Därför gjorde jag mig själv lite sämre och bittrare än vad jag är medan hon framstår som ung och framgångsrik.

Kristian Alm säger att han är "otroligt stolt" över sin kollega.

– Jag är som en stolt pappa och tycker det är fantastiskt kul. Så uppfattade väldigt många det också.

Kan du förstå att folk tolkade den på ett annat sätt?

– Ja det kan jag förstå när man läser texten med de ögonen. Tittar man bara på språkbruket och lyfter ut det rakt av är det hårda och råa ord som framstår som patriarkala och gubbiga och det kan man givetvis ha synpukter på. Men för mig handlar det om tonen, värmen och uppskattningen jag känner för Josefine. Det här var ett kul sätt att outa hennes framgång på, trodde vi.

Var det en lyckad publicering?

– Så där kan man inte hålla på och analysera saker i efterhand och ångra saker fram och tillbaka. För två veckor sedan skrev jag en grej om flyktingmottagningen och då fick jag en mängd mejl där jag kallades för wannabe-journalist och misslyckad pk-idiot, säger Kristian Alm och fortsätter:

– Om jag alltid läser vad folk säger på Twitter och börjar ångra mig blir det väldigt snörpt journalistik. Det är ett problem med pk-journalistik, man kan inte bara tolka det begreppet åt ett håll. Man måste våga ta ut svängarna även om man hamnar fel hos vissa människor. Jag hamnar nästan alltid fel hos flyktinghatarna och den här gången hamnade jag fel hos genuskorrektheten. Jag tycker det är tråkigt att vissa inte ser värmen och humorn i texten.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.