Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Reporterbyte efter kulturbråk

Publicerad: 17 mars 2015, 12:57
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

Nu byter Östersundsposten och Expressen reportrar efter kulturskribenternas bråk under Melodifestivalen. Ambitionen är att öka förståelsen mellan Stockholm och landsbygden.


Ämnen i artikeln:

Expressen

I samband med en av deltävlingarna i årets Melodifestival skildrade Expressens reporter Björn Barr staden Östersund och vad som hände när den stora musiktävlingen kom på besök.

Björn Barr kom fram till att Östersundsborna tyckte att: " Det är kul när det händer nåt". Men reportaget mottogs inte i samma positiva anda av Östersunds lokala skribenter.

Östersundspostens Stefan Nolervik ansåg till exempel att texten var skriven ”ur storstadsperspektiv” och mer specifikt utifrån en ”Södermalmshorisont”.

Östersundsposten lanserade också #kulnardethandernagat, där jämtlänningarna själva kunde berätta när det hände något kul, något som Björn Barr uppmärksammade i Expressen.

P4 Jämtland höll debatt, DN Kultur skrev två artiklar om reportaget och Arbetarbladet tyckte Östersundsborna var känsliga.

Frågan om stor- och småstadspressens olika blick på omvärlden aktualiserades genom konflikten och nu byter ÖP och Expressen reportrar. Syftet är att öka förståelsen och ta debatten vidare.

Hans Lindeberg är chefredaktör ÖP:

– Jag tyckte att det var en rolig idé. Det har varit en debatt med lite pajkastning. Men det finns en underton av allvar. Jag tror det här gör att man kan öka förståelsen för de olika förutsättningarna.

Östersundspostens nöjesredaktör Frida Hansson åker till Expressens kulturredaktion. Hon ska undersöka hur Stockholmsjournalisterna egentligen är och försöka ta reda på var det upplevda landsbygdsföraktet kommer ifrån.

Björn Barr har redan anlänt till ÖP. I Östersund ska han träffa några av sina skarpaste kritiker.

– Han flyttade in morse, det var kul att träffas, säger Hans Lindeberg och fortsätter:

– Jag har bott på båda ställena och min uppfattning är att det finns en massa schabloner som båda sidor använder sig av. Men det finns även strukturella problem. Det kan handla om infrastruktur eller mobiluppkoppling, vilket i sig handlar om politikernas prioriteringar.

Frida Hanssons artikel kommer gå under rubriken ”Hallå, Stockholm!” och Björn Barr skriver under rubriken ”Förlåt, Östersund”. Artiklarna ska publiceras i båda tidningarna under #kulnardethandernagot. Reportrarna kan också följas på Instagram på @expressenkultur och @ostersundsposten.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.