Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Reporter omplacerades – proteststorm på Aftonbladet

Publicerad: 3 november 2014, 10:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:22

UPPDATERAD. Efter att ha öppet kritiserat situationen för bemanningsanställda på Schibsted fick Nivette Dawod, enligt uppgift till Dagens Media, ett ultimatum – jobba med resebilagan eller sluta.


Journalister anställda på Schibsted Media har 6 000 till 6 900 kronor mindre i månadslön än sina kollegor som är anställda av Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Det berättade tidningen Journalisten i en uppmärksammad artikel för två veckor sedan.

I artikeln intervjuades Aftonbladet-reportern Nivette Dawod, som arbetat i fyra år på Aftonbladet, om sin situation.

– Jag älskar mitt jobb och jag känner mig som en Aftonbladet-anställd fast jag inte är det. Jag är i b-laget, sa hon bland annat.

Journalistens artikel har blivit en snackis i branschen – och för Nivette Dawod har den, enligt vad uppgiftslämnare uppger för Dagens Media, också fått konsekvenser.

Enligt uppgift ska Nivette Dawod kort efter intervjun publicerades ha blivit kallad till ett möte där hon fick höra att hennes nuvarande jobb inte finns kvar och att hon istället behöver arbeta skift.

När Nivette Dawod bad om att få slippa schemaändringen, med hänvisning till hälsoskäl, fick hon ett nytt ultimatum – jobba med Aftonbladets resebilaga eller sluta.

På Aftonbladet har ultimatumet väckt starka reaktioner och just nu sprids ett internt mejl där tidningens medarbetare kritiserar behandlingen av Nivette Dawod.

Mejlet har skrivits under av drygt 100 Aftonbladet-medarbetare och skickades till tidningens ledning under förmiddagen.

"Vi är många medarbetare på Aftonbladet som blivit upprörda över hur tidningen (och dess två parallella arbetsgivare) behandlat en medarbetare på nyhetsredaktionen", står det i inledningen av brevet.

Aftonbladet-medarbetarna riktar skarp kritik mot att reportern behandlas annorlunda eftersom hon är anställd av Schibsted Media, vilket gör det möjligt att "avpollettera" henne med mycket kort varsel.

" Hur ska vi kunna behålla kompetenta medarbetare när alla verkar vara utbytbara och till och med en toppreporter med specialistkompetens byts ut på det här sättet? Det här skickar jobbiga signaler till alla medarbetare. Vågar vi jobba deltid? Törs vi prata med branschmedia om att våra löner är lägre än våra kollegers? Törs vi skicka sådana här mail och diskutera arbetsförhållandena på Aftonbladet öppet?

Det kommer att bli omöjligt för Aftonbladet att skapa lojalitet med företaget och våra framtida utmaningar om det här är normen för hur företaget behandlar sina anställda", står det i mejlet, som bland annat skrivits under av Aftonbladet-profiler som Oisín Cantwell, Lisa Röstlund, Wolfgang Hansson, Fredrik Virtanen och Johanna Fränden.

Schibsted Medias vd Eva Idmark skriver i ett sms till Dagens Media:

"Sitter upptagen nu så tacksam om du mejlar dina frågor, så ska jag svara innan dagen är slut".

Fredrik Lindén, informationsdirektör på Schibsted, säger till Dagens Media:

– Det är ett personalärende som vi hanterar internt av respekt för den enskilde medarbetaren. Vår redaktionschef skriver just nu ett svarsmejl och pratar med de inblandade under dagen.

Nivette Dawod har avböjt att kommentera artikeln. Hon hänvisar till Schibsted Medias fackklubbsordförande.

LÄS OCKSÅ SCHIBSTED MEDIAS VD:S KOMMENTAR:

UPPDATERING:

I en kommentar säger Aftonbladets publisher Jan Helin följande om proteststormen:

" Ingen medarbetare på Aftonbladet har omplacerats på grund av vad som sagts i någon intervju. Det vore självklart helt främmande för Aftonbladet att agera så".

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev