Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Reporter kräver ursäkt av rättspsyk

Publicerad: 4 Maj 2010, 08:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:51

Journalisten Torsten Lindberg och fotografen Mats Samuelsson registrerades och kontrollerades när de skulle bevaka en rättegång på rättspsyk i Växjö.


Kvällsposten-duon skulle bevaka en rättgång i länsrätten, men den hölls istället på rättspsyk vid Sant Sigfrids sjukhus.

Vakterna ringde bland annat till redaktionen för att kontrollera Torsten Lindberg och hans fotograf, och de fick heller inte ta med sig kameran in i rättegångslokalen, rapporterar TT.

Landstinget i Kronoberg får hård kritik av JO för agerandet.

– Det är bra att JO nu ger Sankt Sigfrids sjukhus och dess Rättspsykiatriska regionklinik en näsbränna. I årtionden har man på denna myndighet och domstol lagvidrigt försökt sabotera journalistiskt arbete och allmänhetens insyn i domstolsförhandlingar. Såvitt jag förstår blir det nu lättare för allmänhet och journalister att få insyn, skriver Torsten Lindberg i ett mejl till Dagensmedia.se.

Han skriver att kliniken under flera år har nekat journalister tillträde till rättegångar. Enligt JO ska ingen behöva förklara varför man vill vara med vid en rättegång, ingen ska heller behöva identifiera sig och få de uppgifterna kontrollerade. Det är heller inte förbjudet att ta med sig en kamera in i en rättssal.

– Under årens lopp har jag och även andra journalister samt länsrättens chef förgäves försökt förklara för klinikens personal att man har en allmän domstol innanför väggarna och inte kan vägra folk att gå dit. Nu har den okunniga klinikledningen och dess utkastare fått sig en tankeställare och slutar med sina kränkningar.

Torsten Lindberg anser att cheferna på rättspsyk är skyldiga honom och Mats Samuelsson en ursäkt:

– Jag anser att det skarpa fördömandet bör få politiska följder som riktar sig mot klinikens ledning. Själv ser jag fram mot att ansvariga chefer ber mig och fotografen Mats Samuelsson om ursäkt.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.