Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Rektor kände sig utpekad – nu klandras Expressen.se

Publicerad: 4 Mars 2013, 13:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:54

UPPDATERAD. I samband med rapporteringen om att en rektor åtalats för våldtäkt på barn publicerade Expressen.se en bild på en annan skola än den som den åtalade rektorn jobbade vid. Nu klandras nättidningen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenPONPO

I augusti 2012 publicerade Expressen.se uppgifter om att en rektor vid en skola i Sörmland blivit anklagad för våldtäkt. Offret var en 14-årig flicka som varit familjehemsplacerad hos rektorn. Nyheten illustrerades med hjälp av en genrebild – på en annan skola.

Bilden anmäldes till Pressombudsmannen, PO av den rektor vars skola figurerat i bild på nätet. Han ansåg att han blivit utpekad som den våldtäktsanklagade rektorn. Bilden plockades bort men ett antal personer hade hunnit se den och hört av sig till rektorn. Att han själv hade en 14-årig dotter gjorde det hela ännu värre.

PO ansåg att tidningen borde klandras för brott mot publicistisk sed med motiveringen att publiceringen orsakat anmälaren "oförsvarlig publicitetsskada".

Pressens opinionsnämnd gjorde samma bedömning som PO.

Enligt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson rör det sig om en dålig publicering på Expressen.se trots att skolans namn inte nämndes och skolans namn heller inte syntes på bilen.

– Pressens Opinionsnämnd skrev vänligt att Expressen "…hanterat den uppkomna situationen på ett rimligt sätt", men trots att vi direkt avpublicerade bilden och bad rektorn om ursäkt och skrev ett underlag som han kunde vidarebefordra till eventuella frågande föräldrar så fälldes vi. Jag har inga synpunkter på det, både PO och PON har hanterat detta ärende här seriöst, skriver Thomas Mattsson i ett mail till dagensmedia.se.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

ExpressenPONPO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.