torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Rekordstort driftsstöd i år – redaktionsstödet skrotas

Publicerad: 24 februari 2023, 11:11

Foto: Janne Næss

Det blir en rekordstor utbetalning av driftsstödet i år. Därför räcker inte pengarna varken till innovations- och utvecklingsstödet eller redaktionsstödet.

Ämnen i artikeln:

Myndigheten för press, radio och tvDagspress

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Totalt beviljar Myndigheten för press, radio och tv driftsstöd om drygt 700 miljoner kronor i år. Aldrig tidigare har driftsstödet varit så stort, hittills år har mer stöd än under hela 2022 betalats ut, skriver man i ett pressmeddelande.

Ökningen av driftsstödet beror på att flera nya tidningar har kvalat in i systemet. Bland de som beviljas driftsstöd för första gången finns Enköpings-Posten, Eskilstuna Kuriren, Östgöta Correspondenten och Fokus.se. Driftsstödet är ett rättighetsstöd, vilket innebär att alla som uppfyller kraven också beviljas stöd.

Totalt beviljas 78 tidningar driftsstöd. Därmed finns bara 40 miljoner kronor kvar till innovations- och utvecklingsstöd, samt redaktionsstöd. MPRT har därför beslutat att flytta över de medlen till stödet för lokal journalistik och räknar därmed att ha cirka 120 miljoner kronor att fördela.

– Vår bedömning är att pengarna gör stor nytta genom insatser för svagt bevakade områden runtom i landet. Under de år som stödet har funnits har vi fått många rapporter om hur det har bidragit till lokaljournalistiken och det är viktigt att de insatserna får fortsätta, säger Kajsa Rohdin, enhetschef vid MPRT, i pressmeddelandet.

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev