tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Rekordökning av antalet fängslade journalister – närmare 500 bakom galler

Publicerad: 16 december 2021, 08:42

Reportrar utan gränsers svenska ordförande Erik Halkjaer kommenterar den kraftiga ökningen av antalet fängslade journalister.

Foto: Jens Sølvberg, Reportrar utan gränser + Pixabay

488 journalister har fängslats hittills i år, enligt Reportrar utan gränsers sammanställning. Siffran är den högsta sedan pressfrihetsorganisationen började rapportera om övergrepp mot journalister.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Reportrar utan gränser gör varje år en sammanställning av hur övergreppen mot journalister ser ut världen över. Årets rapport baseras på uppgifter mellan 1 januari och 1 december.

2021 års sammanställning visar att det hittills i år har fängslats 488 journalister och mediesamarbetspartners. Av dem är 60 kvinnor. Under samma period har 65 journalister kidnappats och 46 dödats.

Siffran över antalet fängslade journalister är den högsta sedan pressfrihetsorganisationen började rapportera om övergrepp mot journalister och är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.

Bidrar till den höga siffran gör framför allt tre länder, säger Reportrar utan gränsers svenska ordförande Erik Halkjaer i ett pressmeddelande.

– Att vi ser denna kraftiga ökning av antalet fängslade journalister beror på den negativa utvecklingen i framför allt Belarus och Myanmar, men även Hongkong. Det visar tydligt på auktoritarismens framfart och hårdföra regimers skrupellösa metoder för att tysta journalister. Tyvärr är det också en effekt av att resten av världen gör alldeles för lite för att stoppa dessa brutala övergrepp på pressfriheten.

En positiv sak är dock att antalet dödade journalister minskar med 20 procent under 2021. Den största orsaken är, enligt Reportrar utan gränser, att konflikterna i Syrien, Irak och Jemen har stabiliserats.

Av de journalister som har satt livet till under 2021 har 65 procent dödats målmedvetet, enligt rapporten. De två länder där flest journalister dött är Mexiko och Afghanistan, därefter kommer Jemen och Indien.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev